Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Grondstofmarkt kijkt naar prognoses en stakingen

11 September 2023 - Max van der Heijden

Op de granenmarkt wachten handelaren op de publicatie van het Wasde-rapport aanstaande dinsdag. Op de koffiemarkt zorgen het einde van de oogst en overvolle magazijnen voor lagere prijzen. Het stakingsspook dat weer opduikt in Australië, lijkt weer hogere gasprijzen aan te kondigen. Dit is de Markt Starter van maandag 11 september 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijzen op de CBoT en Matif zijn vrijdag gedaald. Lage overzeese vraag naar Amerikaanse tarwe drukt op de markt in Chicago. Die is bovendien rustig is in de aanloop naar de publicatie van het nieuwe Wasde-rapport op dinsdag.

Soja
De sojakoers op de CboT sloot vrijdag hoger. Handelaren lijken de publicatie van belangrijke rapporten als Wasde af te wachten. Wel exporteerde de VS 121.000 ton sojabonen naar China. 

Suiker
De suikerprijzen zijn gedaald. Nadat de prijzen de heel week in de lift zaten door slechte weersomstandigheden en lagere oogstramingen, besloten handelaren voor het weekend hun winst te pakken. 

Koffiebonen
De arabicaprijs is vrijdag gedaald, robusta sloot ongewijzigd. De arabicabonen bereikten het laagste punt in twee weken tijd. Het einde van de koffieoogst is in zicht en boeren zien zich genoodzaakt om voorraad te verkopen om ruimte te maken in de magazijnen. 

Palmolie
De palmoliekoers is vrijdag lager gesloten. Lagere prijzen voor andere plantaardige oliën en schattingen van hogere voorraden wegen beiden zwaar op de prijs. 

Aardgas
De TTF-gasprijs steeg nadat gesprekken tussen vakbonden en werkgevers in Australië zijn spaak gelopen, waarna de vakbonden alsnog besloten te gaan staken. Stakingen kunnen op termijn voor een lagere LNG-voorraad zorgen. 

Brent-olie
De Brent-olieprijs is gestegen. Krappere voorraden uit Rusland en Saoedi-Arabië houden de markt nog altijd in hun greep. Wel wordt de koersstijging beperkt door zorgen over het Chinese economische herstel en mogelijk hogere rentes in de VS die de vraag kunnen beperken. 

Euro/dollar
De euro/dollarkoers steeg vrijdag. Beter dan verwacht economisch nieuws uit Frankrijk was goed nieuws voor de euro. Die ook profiteert van de gegroeide verwachting dat de rente donderdag mogelijk gaat worden verhoogd. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden