De FAO-voedselprijsindex is in augustus gedaald. De index kwam gemiddeld uit op 121,4 punten in augustus. Dat is 2,1% lager dan in juli en zo'n 24% lager dan het hoogtepunt in maart 2022. Alleen suiker en rijst zijn duurder geworden.
Suiker werd 1,3% duurder vergeleken met juli en is 34,1% duurder dan een jaar geleden. Toegenomen zorgen over de impact van El Niño op de suikeroogst, minder regen dan gemiddeld in augustus en droogte in Thailand. De goede oogst die momenteel in Brazilië wordt binnengehaald, de lagere ethanolprijzen en de zwakkere Braziliaanse real houden de prijs nog in toom.
Ook rijst werd duurder, zo'n 9,8% vergeleken met een maand eerder en bereikte daarmee het hoogste punt in vijftien jaar tijd. De prijsstijging is het gevolg van handelsverstoringen veroorzaakt door een Indiaas verbod op de export van bepaalde soorten witte rijst. Onzekerheid over de duur van het verbod zorgde ervoor dat partijen vasthielden aan voorraden, contracten wilden heronderhandelen en stopten met het bieden. Hierdoor viel de handel een beetje stil.
De FAO-granenprijsindex daalde met 0,7%. De tarwe werd 3,8% goedkoper door grote beschikbaarheid en ruwe granen werden 3,4% goedkoper door een goede maïsoogst in Brazilië. De zuivelprijsindex daalde met 4%. Vooral volle melkpoeder daalde in prijs door ruime voorraden uit Oceanië. Ook boter en kaas werden goedkoper dankzij ruime voorraden en een rustige markt tijdens de Europese zomervakanties. Vlees daalde met 3,0% in prijs, vooral door een prijsdaling van schapenvlees, waarvan de beschikbaarheid groeide door aanbod uit Australië en zwakkere vraag vanuit China. Ruime voorraden maakten ook varkensvlees, pluimveevlees en rundvlees iets goedkoper.
Tot slot daalde de prijsindex van plantaardige oliën met 3,1%, waar de prijs in juli nog met 12,1% steeg. Zonnebloemolie werd maar liefst 8% goedkoper door een zwakkere wereldwijde importvraag. Ook sojaolie en palmolie werden goedkoper.