Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Rusland zet offensief op Oekraïense export door

8 September 2023 - Max van der Heijden

Zowel Argentinië als Brazilië hebben recordoogsten sojabonen, in Europa gaat het Russische offensief op de Oekraïense exportfaciliteiten door en een extreme droogte bedreigt de Thaise suikeroogst. Dit is de Markt Starter van 8 september 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijs op de CBoT is donderdag gedaald. Op de Matif steeg de prijs. De Russen lijken bezig te zijn met een aanvalsoffensief op de Oekraïense havenfaciliteiten aan de Donau. Dat land heeft er vertrouwen in dat het nog meer graan kan exporteren via die route en zet ook in op export via Kroatische havens.

Soja
De sojabonenkoers op de CBoT is donderdag lager gesloten. De Argentijnse sojabonenoogst komt uit op 50 miljoen ton, een verdubbeling vergeleken met vorig jaar. Ook Brazilië gaat voor een recordoogst.

Suiker
De suikerkoersen zijn donderdag gestegen. De prijzen zaten donderdag in de lift, nadat de Thaise suikerrietverwerkers bekend maakte dat de productie met 18% gaat dalen in 2023/24 door de extreme droogte in het land. 

Koffiebonen
De koffieprijzen zijn donderdag gedaald. Een sterke dollar woog zwaar op de prijs van koffie. Ook werden er zo'n 6.600 zakken koffie afgeleverd bij het ICE-magazijn ter keuring. 

Palmolie
De palmoliekoers sloot donderdag lager. De lage prijzen van andere plantaardige oliën en een terughoudende markt vlak voor de publicatie van de vraag en aanbod data voor augustus hielden de prijs laag. 

Aardgas
De TTF-gasprijs is donderdag iets hoger geëindigd. De situatie op gasmarkt is ongewijzigd. De voorraden zijn nog altijd goed gevuld en de vraag is laag, waardoor er maar weinig is wat de markt echt van slag brengt. 

Brent-olie
De Brent-olieprijs is donderdag gedaald. Zorgen over de achterblijvende Chinese economie stuwen de prijs lager. Wel is de prijs nog altijd hoog door de productieverlagingen van Rusland en Saoedi-Arabië.

Euro/dollar
De euro/dollarkoers daalde donderdag en bereikte het laagste punt in drie maanden tijd. Een sterke dollar woog op de euro, bovendien viel het BBP voor de eurozone in het tweede kwartaal lager uit en daalde de Duitse industriële productie in juli meer dan verwacht.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden