Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Vloeibare stijgt verder weg van vaste zuivel

7 September 2023 - Klaas van der Horst

De tweedeling van de laatste weken op de zuivelmarkt blijft ook deze week het beeld bepalen. Vloeibare zuivel wordt goed gevraagd en blijft in prijs stijgen en de markt voor vaste zuivel blijft kalm en misschien niet meer uitgesproken zwak, maar toch nog steeds vrij rustig.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Langzaamaan ontstaat er wel iets meer reliëf in de poeder -en de kaasmarkten. De melkpoedermarkt lijkt de bodem nu wel te hebben bereikt, al moeten exporteurs nog steeds keihard knokken om exportorders voor magere melkpoeder en andere poeders te kunnen boeken. De concurrentie van andere aanbieders is enorm, wel helpt de veranderende wisselkoers Europa een klein beetje. Tenminste ten opzichte van Nieuw-Zeeland, de VS en deels Zuid-Amerika. De GDT-veiling van eerder deze week bracht ook een beetje rust. In ieder geval geen verdere prijsdalingen meer, maar een lichte correctie omhoog. Het effect daarvan valt ook terug te zien in de DCA-notering van deze week.

Magere melkpoeder food bleef nagenoeg stabiel geprijsd, de notering van feed-melkpoeder trok een beetje aan, richting de food-grade poeder. Het is een beweging die vaker zichtbaar is bij lage prijzen. Soms lijkt feed-grade product dan nog bijna aantrekkelijker dan food-grade, vanwege het relatief betere eiwitgehalte.

Voor export naar landen met een echt smalle beurs, hebben de grote exporteurs evenwel ook op te boksen tegen extreem goedkoop product uit Rusland en Wit-Rusland. Product dat aan weinig officiële standaarden voldoet, maar wat wel voor zo'n €1.800 per ton wordt aangeboden. Daar kan een Europese exporteur qua prijs niet heel veel tegenover zetten, behalve misschien een fat-filled melkpoeder op weibasis.

Opvallend genoeg kwam juist deze week de weipoedermarkt opeens tot leven. Waar de gewone melkpoeders het vrij kalm aan deden, kwam met name de feed-markt met een klap in beweging en ging de prijs zomaar met bijna 10% omhoog.  

Op de kaasmarkt staan de prijzen voor Cheddar en ook mozzarella licht onder druk, terwijl voor Goudse en Edammerfoliekazen lichte plusjes werden genoteerd.
{{dataviewSnapshot(46_1694097342)}}

Waardoor dit komt, is lastig te duiden. De vraag naar foliekazen is voor de korte termijn redelijk gezond, voor levering op langere termijn is er meer onzekerheid. Partijen zijn voorzichtig om zich al te vast te leggen, maar van een overaanbod lijkt nog steeds geen sprake. Wel zijn er wisselendere geluiden te horen over de beschikbaarheid van natuurkaas. Deze soort lijkt iets zwakker in de markt te staan.

Op de vloeibare markt blijft de roomprijs met grote stappen omhoog gaan, vanwege een stevige vraag vanuit het verssegment en een teruglopende beschikbaarheid van melk. Daardoor neemt het prijsverschil met boter verder toe, ook al was er deze week voor boter eveneens een plusje te noteren. De dure room maakt dat botermakers even afhaken en geen room meer bijkopen. Een prijsverschil van €1.400 per ton is te groot om te overbruggen.

In deze situatie is er wel ruimte om oudere boter op de markt te zetten. Daarvan is nog genoeg product beschikbaar. Goedkoper vers product is er ook vanuit Frankrijk. Daar is er vooral vraag naar eiwit, waarvoor rauwe melk en magere melk wordt geïmporteerd. De vetcomponent blijft over en komt terug op de markt.  

De prijs van magere melkconcentraat blijft ondertussen redelijk stabiel. Rauwe melk blijft in prijs stijgen. Dit komt vooral door de bovengenoemde vraag vanuit Frankrijk en ook andere Zuid-Europese landen.
{{dataviewSnapshot(46_1694098289)}}

Door de droogte en de hoge temperaturen van de laatste weken is de melkproductie stijl gedaald en is extra aanvoer vanuit andere landen nodig om de winkelschappen gevuld te houden.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden