Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Voedselzekerheid heeft prioriteit bij Rusland

6 September 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De granenmarkt geeft wat wisselende signalen af. Dat een verlenging van de graandeal nog ver weg lijkt makt de markt inmiddels niet meer nerveus al kwam daar in Europa en Amerika wel een tegengestelde reactie op. In maïs en soja is het weer dominant. En niet onterecht als je naar het laatste Crop Progress rapport van het USDA kijkt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract tarwe op de Matif sloot gisteren €2,25 lager op €233,50 per ton. De meeste handel wordt echter gedaan op het decembercontract in dat leverde €0,50 in om te sluiten op €233,50 per ton. Op de CBoT zat tarwe voorzichtig in de lift. Het septembercontract steeg met 0,9% naar $5.72½ per bushel en december pluste 0,6% naar $5.99¼ per bushel. Maïs noteerde een plus van 1,3% op de beurs in Chicago en sloot op $4.71 per bushel. Soja liet afgelopen handelssessie een kleine neerwaartse correctie zien met 0,5% naar $13.49 per bushel.{{dataviewSnapshot(40_1693993602)}}

In de tarwehandel ijlt de ontmoeting tussen de Russische president Poetin en de Turkse president Erdogan nog na. Een hervatting van de Zwarte Zee graandeal is niet dichterbij gekomen al melden Turkse media dat Erdogan de graandeal weer naar voren zal brengen tijdens de VN bijeenkomst later deze maand. Positief nieuws van het overleg in Sotsji is dat er poging worden gedaan hongersnood te voorkomen. Rusland wil 1 miljoen ton tarwe via Turkije beschikbaar stellen voor landen die het hard nodig hebben naast de ophanden zijnde overkomst tussen het Kremlin en zes Afrikaanse landen die elk 50.000 ton graan voor niets krijgen.

Twijfels over Egyptische tarweorder
Dat is niet het enig nieuws uit Rusland. Vorige week vrijdag werd bekend dat de Egyptische staatsinkoper Gasc 480.000 ton tarwe van Russische origine in private handelaren heeft gekocht voor $270 per ton franco. In de handel wordt hier echter aan getwijfeld. Het vermoeden is dat het om een overeenkomst tussen de landen gaat in niet tussen private handelsbedrijven en dat de prijs per ton enkele tientallen dollars lager ligt. Ondenkbaar is dat zeker niet. Rusland heeft een goede tarweoogst achter de rug en zoekt klanten voor dat graan. Sovecon verhoogde de exportverwachting voor Rusland met 500.000 ton naar 48,6 miljoen ton.

Maïs en soja lijden onder droogte
Het USDA kwam gisteren met de update van het Crop Progess rapport, een dag later dan normaal vanwege labour day op maandag. Maïs is er mede door het warme en droge weer op achteruit gegaan. 53% van het areaal krijgt de status goed of excellent om 56% vorige week. Soja liet een grotere verslechtering zien. Van het areaal kreeg 53% de rating goed of excellent deze week. Dat was vorige week nog 58%. Het warme en droge weer van afgelopen week is volgens verschillende experts de oorzaak voor de tegenvallers in de maïs en soja.

Met de oogst van zomertarwe, -gerst en haver worden flinke vorderingen gemaakt in deVS. Haver is voor 90% binnen, tarwe voor 74% en gerst voor 80%. Ten opzichte van het vijfjarige gemiddelde loopt de oogst overigens nog wel iets achter dat staat namelijk op respectievelijk 92%, 77% en 81%.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden