Shutterstock

Nieuws Grondstoffen

Weer vraag naar zuivel op Global Dairy Trade

6 September 2023 - Wouter Baan

Op de Global Dairy Trade zijn weer hogere prijzen zichtbaar, nadat de afgelopen handelssessies veel terrein werd verloren. Ditmaal stegen de prijzen iets bij een hoger aanbod. De uitkomst had volgens analisten het karakter van een correctie na een hele sterke daling.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De stijging van 2,7% overall is de eerste sinds begin mei. Daarna stond de trendsettende zuivelveiling vrijwel steeds in het teken van negativiteit en werd er per saldo veel terrein verloren. Vooral tijdens de laatste veiling half augustus kreeg de GDT er flink van langs, met een daling van 7,4%.

Hier lijkt de markt nu van bij te komen, gezien veel fabricaten opwaarts bewegen. Volle melkpoeder stijgt zelfs met 5,5% tot $2.702 per ton. Magere melkpoeder moet wel wat bijleggen en daalt tot krap $2.300 per ton. Daarentegen zijn er plussen zichtbaar voor boter, AMF en cheddar.

Hoog volume
Opvallend is het verhandelde volume dat stijgt tot 37.729 ton. Dit is het hoogste volume sinds september 2019, maar het was wel in lijn met wat Fonterra, de voornaamste aanbieder, had aangekondigd. Het laat ook zien dat er op wereldschaal ergens toch nog behoefte is aan zuivel, hoewel de markt de afgelopen tijd zwak aanvoelde. China was evenwel niet de belangrijkste koper, al was het land wel weer terug op de veiling. Kopers in de rest van Azië en het Midden-Oosten zorgden voor de meeste beweging. 

De veiling van deze week vormde ook het praktijkdebuut voor het Belgische Solarec, dat diverse partijen magere melkpoeder verkocht. De laatste tijd was Arla de enige Europese aanbieder, maar de GDT-organisatie heeft meerdere bedrijven weten te interesseren om ook gebruik te maken van het GDT-platform.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden