Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Droogte decimeert Australische tarweoogst

5 September 2023 - Max van der Heijden

Terwijl in de VS het einde van de zomer werd gevierd, ging op de wereldmarkt de handel gewoon door. In Australië zorgt droogte voor een flink lagere tarweoogst, die droogte heeft impact op de suikerproductie in Thailand en India en ruime voorraden houden de gasprijs relatief laag.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarwekoers op de Matif sloot maandag lager, in de VS was er vanwege Labor Day geen handel. De Australische oogst ligt volgens de meest recente verwachtingen 36% lager dan vorig jaar vanwege extreme droogte in het land. Ook de oogst in Argentinië lijdt onder het extreme weer. Tot slot heeft de Turkse president Erdogan goede hoop dat er binnenkort weer een graandeal op tafel ligt. 

Soja
Ook de sojahandel lag stil vanwege Labor Day. Wel zijn de zorgen dat droog weer voor schade heeft gezorgd aan het gewas in de VS weer opgelaaid.

Suiker
De suikerprijs in Londen steeg maandag wederom. Zorgen dat droogte in India en Thailand schadelijk zijn voor de suikerproductie stuwen de koers hoger.

Koffiebonen
Op de ICE in New York zijn maandag geen arabicabonen verhandeld. De koers van robustabonen in Londen steeg licht. Vrijdag meldde Costa Ricaanse boeren dat de export in augustus 11,1% lager lag dan een jaar eerder.

Palmolie
De palmoliekoersen zijn maandag lager gesloten. Rivaliserende plantaardige oliën op de beurzen in Maleisië en China verloren ook waarde.

Aardgas
De TTF-gasprijs is maandag gedaald. Goed gevulde voorraden zorgen ervoor dat onderhoud aan een Noors gasveld geen invloed heeft op de prijs, bovendien is het rustiger nu duidelijk is dat stakingen in Australië niet doorgaan.

Brent-olie
Het vooruitzicht van krappe voorraden zorgt ervoor dat de Brent-olieprijs ook maandag in de lift zat. Zowel Rusland en Saoedi-Arabië hebben het voornemen om de productieverlaging in ieder geval tot en met oktober te verlengen.

Euro/dollar
De euro/dollarkoers steeg maandag, een groeiend werkloosheidscijfer in de VS voedt de verwachtingen dat de Fed de renteverhogingen later deze maand tijdelijk pauzeert.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden