Shutterstock

Analyse grondstoffen

India en El Niño maken de dienst uit op suikermarkt

5 September 2023 - Jesse Torringa

De zorgen over de wereldwijde suikervoorraden en productie zijn alles behalve afgenomen door de mogelijke exportbeperking van India en de El Niño perikelen. De Braziliaanse suikerrietoogst, die historisch goed verloopt, lijkt daarmee een beetje naar de achtergrond te verdwijnen. Zo is ook terug te zien op de suikerkoers op de termijnmarkt op de ICE.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De suikernoteringen op de termijnmarkten zitten sinds de tweede helft van augustus in de lift door El Niño perikelen en de verwachte tegenvallende suikerrietopbrengsten in Azië waaronder India. Aanzienlijk lagere moessonregens in belangrijke teeltgebieden in India, zoals in Maharashtra en Karnataka die samen maar liefst 45% van de totale suikerproductie van het land voor hun rekening nemen, zijn de reden voor een lagere oogst en een hoogstwaarschijnlijk exportverbod van de zoetstof. De zorgen over de mogelijke impact van weerfenomeen El Niño maken de vooruitzichten er niet beter op. Bij het weerfenomeen valt in verschillende delen van Azië minder neerslag, wat kan leidden tot verdroging van gewassen waaronder suikerriet. De tegenvallende opbrengsten zullen leiden tot een lagere suikerproductie en zetten de beschikbaarheid van suiker alleen maar verder onder druk.

Hoogste notering in 12 jaar
De toegenomen zorgen over de beschikbaarheid van suiker komen duidelijk tot uiting in de suikernoteringen. Het witte suikercontract in Londen schommelde de afgelopen weken wat op en neer, maar noteert inmiddels al meerdere dagen boven het hoogste punt in ruim 12 jaar en sloot gisteren (maandag 4 september) op $735 per ton. Dat is bijna 8% hoger dan de gemiddelde koers van de afgelopen weken die uitkomt op zo'n $680 per ton. De afgelopen weken bleek $700 de bovengrens te zijn. Nu is de notering dit ruimschoots voorbij. Ook het ruwe suikercontract in New York is fors gestegen.

Exportban India
Het is nog niet officieel bevestigd door de Indiase overheid maar het lijkt zeer waarschijnlijk dat India door de tegenvallende suikerrietopbrengsten de export van de zoetstof aan banden legt. Dat deed het land tenslotte eerder al om dezelfde reden bij tarwe en recent bij meerdere rijstsoorten. Om de binnenlandse prijzen te beschermen wil India voldoende suiker binnen de grenzen houden. De voedselinflatie in het land is de afgelopen maanden hard opgelopen en het in toom houden van de suikerprijzen is belangrijk om deze inflatie te onderdrukken.

Met een exportvolume van 11,1 miljoen ton suiker in seizoen 2021/2022 en 6,1 miljoen ton in 2022/23 is het duidelijk dat het totale exportverbod van dit seizoen het mondiale aanbod aanzienlijk zal verminderen. Dat terwijl de zorgen over de krappe beschikbaarheid van suiker in verschillende werelddelen behoorlijk is opgelopen. Zeker voor andere Aziatische landen zoals Bangladesh en Indonesië welke normaliter een groot volume Indiase suiker inkopen, kan dit voor complicaties zorgen. Het gat wat India achterlaat met een exportverbod is groot en kan niet zomaar worden opgevangen door andere landen.

Ook de Braziliaanse suikerrietoogst, op een recordproductie afstevent, weet de mondiale zorgen over het aanbod niet te verminderen. Verschillende suikermolens, productieregio's en UNICA (Organisatie van de Braziliaanse suikerproducenten) meldden al maanden puike en bovengemiddelde productiecijfers waardoor het reëel lijkt dat er in totaal meer dan 40 miljoen ton suiker geproduceerd kan worden. Het ligt voor de hand dat daardoor meer suiker geëxporteerd kan worden. Dat gebeurt momenteel, ook gelet op de huidige exportcijfers die hoger zijn dan andere jaren. Dat blijkt echter onvoldoende om de zorgen over de beschikbaarheid te laten afnemen. Sterker nog, de suikernoteringen zijn de afgelopen maanden alleen nog maar toegenomen.

Europese prijzen wederom gestegen
Ook in Europa stijgt de gemiddelde prijs voor witte suiker nog iedere maand, hoewel de meeste rek er wel uit is. Dat blijkt uit het maandelijkse suiker rapport van de Europese Commissie. De gemiddelde prijs voor witte suiker in Europa is in juni met €3 toegenomen tot €817 per ton vergeleken een maand eerder. Een jaar geleden (juni 2022) lag de prijs met €453 per ton een stuk lager en dat betekent een stijging van 80% over een jaar. Overigens verschillen de prijzen per regio in Europa, waarbij de prijs in het zuiden het hoogste ligt met €897 per ton en in West-Europa het laagste met gemiddeld €806 per ton.

Gezien de huidige beschikbaarheid en de productieverwachting voor de komende tijd, lijkt zowel de Europese als de internationale suikerprijs verlopen stevig in zijn schoenen te staan. De prijzen blijven relatief volatiel, maar analisten zien weinig tekenen voor een serieuze prijsdaling op korte termijn. De Europese productie stevent net als in 2022/2023 ook aankomend seizoen weer af op een duidelijk tekort. Daardoor zal er wederom een groter volume geïmporteerd moeten worden. De totale import voor het huidige seizoen staat tot en met 18 augustus op bijna 2,4 miljoen ton suiker. De afgelopen 2 jaren lag dat op rond de 1,3 miljoen ton. De jaren daarvoor lag de import op een vergelijkbaar niveau tot nog een stuk lager.

Lager suikergehalte bieten
De suikerbietenproductie is naar verwachting beter dan het afgelopen seizoen, dat geteisterd werd door hitte en droogte. Ook dit seizoen verloopt het niet vlekkeloos, maar door ruim voldoende neerslag in belangrijke teeltgebieden zijn de bieten behoorlijk hersteld van hun late, trage start, zo blijkt uit het maandelijkse rapport over agrarische grondstoffen van de Rabobank. Daaruit blijkt wel dat de suikergehaltes dit jaar lager zijn maar de wortelopbrengsten compenseren dit waarschijnlijk. Een kleiner areaal is de reden dat de totale suikerproductie lager uitvalt dan de laatste jaren. Schattingen maken over de totale productie is lastig, maar de Europese Commissie schat dat de suikerproductie aankomend seizoen uitkomt op 15,5 miljoen ton, 1 miljoen meer dan 2022/2023.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden