Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Suikerprijs in de lift, tarweprijs blijft maar dalen

4 September 2023 - Max van der Heijden

De tarweprijs is de afgelopen week gedaald, ondanks onrust in het Zwarte Zeegebied hout het ruime Russische aanbod de prijs laag. De suikerprijs zit in de lift door gebrek aan regen in India. Op de zuivelmarkt is een duidelijke splitsing tussen vast en vloeibaar zichtbaar. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ondanks onrust in het Zwarte Zeegebied en het gebrek aan een nieuwe graandeal bewoog de tarweprijs op de Matif de afgelopen week omlaag. Het ruime Russische aanbod is hier voornamelijk verantwoordelijk voor. Gedurende de week werd duidelijk dat Turkije de aantrekker van een nieuwe graandeal is. 

Vandaag hebben Poetin en Erdogan een ontmoeting in Sochi. De verwachting is dat de twee staatshoofden daar met een alternatieve graandeal komen als vervanger van de Zwarte Zeedeal die enkele maanden terug sneuvelde. Volgens de geruchten zou Rusland 1 miljoen ton graan met korting aan Turkije willen leveren, waar het verwerkt kan worden en gedistribueerd worden aan landen die het hard nodig hebben. 

Opvallend is de uitkomst van de graantender van de Egyptische staatsinkoper Gasc. Daarin werd 240.000 ton tarwe vastgelegd. De ene helft komt uit Frankrijk, de andere helft uit Roemenië. Rusland valt door de hoge inschrijfprijs volledig buiten de boot. Dat is opvallend, want het land heeft zich recent als een echte prijsvechter gedragen. 

Indiase droogte
De suikerprijs zit sinds afgelopen woensdag in de lift. Die dag bereikte de prijs in Londen het hoogste punt in 12-jaar tijd. De verwachting is dat India binnenkort exportrestricties voor suiker gaat aankondigen. Het land had tijdens het moessonseizoen in juni tot en met agustus 10% minder regen dan normaal en in augustus viel de laagste hoeveelheid regen sinds het meten hiervan begon in 1901. 

India overweegt om vanaf oktober een exportverbod in te voeren. Het gebrek aan regen heeft de suikeroogst mogelijk verkleind. Een definitieve beslissing wordt verwacht zodra het land de meest recente productieschattingen ontvangen heeft Tijdens het huidige seizoen 2022/23 mogen suikerverwerkers maar 6,1 miljoen ton suiker exporteren. 

Tweedeling op zuivelmarkt
Op de zuivelmarkt beweegt de vloeibare zuivel omhoog en de vaste zuivel omlaag. De boterprijs daalde scherp. De ruime voorraden en goedkoop oud product loopt het verse aanbod voor de voeten daarmee de prijs laag houdt. 

Eigenlijk zijn er twee soorten boterprijzen. Die voor vers product en die voor oud proudct. De eerste prijs zit zo'n €100 boven de notering. De tweede zit er zo'n €100 tot €200 onder. 

Op de markt voor vloeibare zuivel loopt alles een stuk soepeler, Vooral de vraag naar rauwe melk stuwt de prijzen hoger. Tekorten in Frankrij ken andere Zuid-Europese landen zorgt ook voor hogere prijzen. Ook de roomprijs ging verder omhoog. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden