Midary / Shutterstock.com

Analyse Grondstoffen

Olijfolieprijs zet opmars naar boven voort

28 Augustus 2023 - Klaas van der Horst

De olijfolieprijs blijft verder omhoog gaan. De combinatie van verder aanhoudende droogte en steeds krappere voorraden laat de prijzen naar nieuwe records stijgen. In Spanje is het product sinds begin van het jaar al bijna €3 per kilo duurder geworden.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De laatste paar weken is er op diverse plaatsen in Zuid-Europa wel weer regen gevallen, soms in grote hoeveelheden. Hierdoor kunnen in sommige gevallen toch meer kilo's worden geoogst, maar de beschikbaarheid van zowel olijven als olijfolie blijft niettemin krap. De Europese Commissie ging in de laatste prognose uit van een 40% kleinere olijfolie-oogst voor seizoen 2022/2023 dan in het voorgaande seizoen, ofwel 1,392 miljoen ton versus 2,272 miljoen ton. Daar zal de regen niet veel meer aan veranderen.

Voor het nieuwe seizoen 2023/2024 kan de neerslag wel enig effect hebben, maar dan moet er nog wel meer regen bij komen. De bodem is heel erg uitgedroogd en ook de bomen zelf moeten herstellen. Vooralsnog blijft de oogstprognose voor het nieuwe seizoen vergelijkbaar met de oogstverwachting voor het oude seizoen.

Spaanse productie en voorraad sterk gedaald
In Spanje, nog altijd de grootste olijfolieproducent in Europa en tevens mondiaal, wordt een oogst voorzien van 663.000 ton. Dit is amper genoeg is om de tijd tot de volgende oogst door te komen (en wat nog maar goed een derde is van de productie in seizoen 2017/2018).
Met deze situatie in het achterhoofd zijn kopers toch bereid om steeds hogere prijzen te betalen. Daardoor kon de prijs voor extra vierge olijfolie in Jaèn, de olijfoliehoofdstad van Spanje oplopen van €5,25 per kilo aan het begin van dit jaar tot €8,13 per kilo eind augustus. Ook de prijs voor gewone olijfolie is inmiddels de €8 genaderd.

In Italië is de prijs nog veel verder gestegen. Op een paar markten in de Abruzzen is al ruim €11,00 per kilo betaald voor extra virgine olijfolie.

Exportstop
De zorg over de beschikbaarheid van het product uit zich niet alleen in de prijzen. In Turkije heeft de overheid per begin augustus een uitvoerstop ingesteld  voor olijfolie, om zo voldoende product te houden voor de eigen bevolking.

De schaarste in Europa biedt extra kansen voor producenten daar buiten, maar ook in bijvoorbeeld Australië kampen telers in diverse regio's met de gevolgen van hitte en droogte. Het lijkt er op dat er in diverse situatie niets anders op zit dan minder te consumeren en/of over te stappen op andere eetbare oliesoorten. In Zuid-Europa is door de plaatselijke consumptie van olijfolie door de schaarste en duurte dit jaar al met zo'n 200.000 ton gedaald, schat de Europese Commissie in. 

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox