Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Klinkende exportcijfers helpen koers sojabonen

25 Augustus 2023 - Jesse Torringa

De oogstomstandigheden in Brazilië zijn zichtbaar op de koersen van Zuid-Amerikaanse grondstoffen. De aardgasprijs is deze week behoorlijk grillig, net als Brent-olie. De koers van sojabonen werd deze week ondersteund door klinkende exportcijfers.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De koers van tarwe op de Matif steeg voor de tweede dag op rij, maar de winsten bleven beperkt. De onrust in het Zwarte Zee-gebied is daarvoor de grootste reden. Op de CBoT sloot tarwe juist in het rood. Uit het wekelijkse exportverkooprapport van de USDA bleek dat de tarwe export tegenviel in de week die eindigde op 17 september. Vorig jaar in die week lag de export bijna 25% hoger.

{{dataviewSnapshot(48_1692941048)}}

Soja
Waar het wekelijkse exportrapport van de USDA juist voor verliezen zorgde bij tarwe, steunt het de prijs van soja op de CBoT. Het sojacontract is beperkt gestegen, doordat de export in diezelfde week boven verwachting lag en zelfs drie maal hoger lag dan in 2022. Daarnaast vindt het contract steun door de ongunstige weersomstandigheden in de velden in de Verenigde Staten. Dat kan een negatief effect hebben op de kwaliteit en opbrengsten.

Suiker
Het ruwe suikercontract in New York boekte afgelopen handelssessie met bijna 2% een behoorlijke winst maar het witte suikercontract in London bleef vrijwel gelijk met de koers waarop het opende. Het grote nieuws van medio deze week dat India de suikerexport aan banden legt, sidderde nog na deze dag en de zorgen op de lange termijn namen toe. De noteringen verloren echter toen de Braziliaanse suikerproductiegroep UNICA klinkende productiecijfers over de eerste twee weken van augustus bekend maakte. 

{{dataviewSnapshot(48_1692942116)}}

Koffiebonen
De koffieprijzen daalden donderdag eerst waarbij Arabica zich aan het einde van de dag wist te herstellen en het hoogste punt in anderhalf week noteerde. Het verder krimpende aanbod van de door ICE gecontroleerde koffievoorraden is daarvan de grootste reden. De koffienoteringen blijven prijsdruk krijgen door de Braziliaanse koffieoogst, dat door het gunstige weer goed blijft verlopen.

Palmolie
De Maleisische palmoliefutures stegen afgelopen handelssessie voor de tweede dag op rij. De prijzen vinden steun door andere plantaardige oliën, die hogere prijzen noteerden de afgelopen dagen.

{{dataviewSnapshot(48_1692943551)}}

Aardgas
Na de forse stijging eerder deze week, daalde de koers op de Nederlandse TTF verder afgelopen donderdag met ruim 11% tot beneden €32,00 per kuub. De koers corrigeert zich verder naar beneden door het nieuws dat de dreiging van productiestakingen van LNG in Australië is afgewend. De Europese gasvoorraden zijn voor ruim 91% gevuld, wat 13 procentpunten boven het gemiddelde van de laatste vijf jaar ligt op dit moment van het jaar.

{{dataviewSnapshot(48_1692945263)}}

Brent-olie
De koers van Brent-olie sloot iets hoger dan waar het de dag mee begon. Dat terwijl de koers door de dag heen behoorlijk volatiel bewoog. De sterkere dollar zorgde voor prijsdruk op de koers. Toen bekend werd dat de olievoorraden in Europa dalende waren, kreeg de koers weer steun om de dag in groen te eindigen.

{{dataviewSnapshot(48_1692945240)}}

Euro/dollar
De euro daalde gisteren verder ten opzichte van de dollar en staat nu op het laagste punt sinds medio juni. Dat komt vooral door de dollar die sterker werd. De dollar vond steun door beter dan verwacht economisch nieuws uit de VS.

{{dataviewSnapshot(48_1692945312)}}

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden