Shutterstock

Achtergrond Grondstoffen

Met heffingen houdt India het eten goedkoop

25 Augustus 2023 - Max van der Heijden

Een van de kenmerken van het Indiase landbouwbeleid is protectionisme. Deze week werd bekend dat het land de export van uien met 40% belast. Het land overweegt ook een exportheffing op voorgekookte rijst. En eerder werd al de export van alle niet basmatirijsten aan banden gelegd. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het doel is simpel: lagere prijzen voor de gewone Indiër. Met verkiezingen in aantocht heeft het fiscale populisme mogelijk nog een extra voordeel voor zittend premier Narendra Modi. Dure uien kostten zijn partij de macht tijdens de verkiezingen van 1998. De winkelprijzen stegen in juli met 7,44% het sterkst in 15 maanden tijd. Reden voor de regering om een exportheffing van 40% te vragen voor de export van uien. Eerder werd een importtarief op tomaten uit Nepal opgeheven, terwijl de export van rijst ook werd belast.

India blijft zo spelen met de im- en export, met name om de voedselzekerheid in het eigen (enorme) land te garanderen alsook grote prijsfluctuaties te beperken. De productie in eigen land is geen zekerheid. Zo hebben Indiase boeren deze zomer veel minder gewassen kunnen inzaaien dan normaal en een gebrek aan regen in deze maand augustus helpt niet in de groei. Normaliter stijgen de prijzen van voedsel zoals groenten volgens Reuters tijdens de moesson, waarna ze in het najaar (vanaf september) weer dalen. Door het huidige ongebruikelijke teeltseizoen, toegeschreven aan El NIño, dreigen de voedselprijzen voorlopig hoog te blijven.

Uien
India exporteerde de eerste zes maanden van dit jaar 1,45 miljoen ton uien. 63% meer dan een jaar geleden. En in het boekjaar 2022-23 bedraagt de export 2,5 miljoen ton. De prijs is in de zomer met 20% toegenomen en komt uit op omgerekend €26,53 per 100 kilo. Daarmee zijn de uien het duurst in drie jaar tijd. Door de weersextremen is er sprake van een uitdagend teelt- en bewaarseizoen in het land. Augustus is de droogte maand in meer dan 100 jaar. En in juli zorgde de hitte al dat veel uien in magazijnen verloren gingen. 

India overweegt bovendien ook de export van rijst verder aan banden te leggen. Nu al heft het een exporttarief op alle niet basmatirijst. Maar het land overweegt volgens Bloomberg ook een tarief op de export van alle voorgekookte rijst. Een definitieve keuze is op dat vlak nog niet gemaakt en het plan wordt ontkent door de Indiase overheid. Ruim eenderde van de rijst die India exporteert is voorgekookt. Tot slot overweegt het land ook om een import heffing van 40% op tarwe op te heffen en om tomaten en graan uit de eigen staatsvoorraden te verkopen om de voedselvoorziening te verbeteren.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden