Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Droogte decimeert Zuid-Europese grondstoffen

24 Augustus 2023 - Max van der Heijden

Voor het tweede jaar op rij wordt het zuiden van Europa geteisterd door droogte. De hitte en het gebrek aan regenval hebben een negatieve impact op de oogsten van graan en olijven. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het ongewoon droge weer in Zuid-Europa zorgt ervoor dat de olijfolieprijzen recordhoogten bereiken. De prijs is gestegen naar meer dan €7 per kilo door stijgende temperaturen en gebrek aan regen in Spanje. De EU produceert jaarlijks zo'n 66% van al de olijfolie wereldwijd. Tijdens de oogst van 2022/23 produceerde Spanje 620.00 ton olijfolie. Flink minder dan de 1,5 miljoen ton van een jaar eerder. De voorraad neemt iedere vier weken met 80.00 ton af, waardoor krapte snel kan toenemen. 

De warmte brengt ook zorgen over de kwaliteit van de oogst van de granen. De verwachting is dat de granenproductie in Zuid-Europa dit jaar maximaal 60% lager uitvalt dan vorig jaar. De oogst van 2023 wordt mogelijk de laagste sinds 2007 en komt uit op 256 miljoen ton, 9,5% lager dan het vijfjarig gemiddelde. Ook de kwaliteit van het gewas wordt geraakt door de hittegolf. 

Geen garantie voor goede oogst volgend jaar
Het is niet de eerste keer dit jaar dat het weer de oogst negatief beïnvloed. Eerder dit jaar zorgde vochtig weer voor significante overstromingen. De akkerbouwers zitten er bovendien ook mee dat ze niet veel gewas te verkopen hebben, de prijs is laag en de inputkosten (voor bijvoorbeeld meststoffen en gewasbescherming) zijn hoog. Bovendien kunnen ze vanzelfsprekend geen goede oogst voor volgend jaar garanderen, wat na dit jaar wel nodig is. 

Ook Frankrijk, de grootste tarwe-exporteur van de EU, heeft te maken met droogte. De regenval in het land was tot half juli historisch laag, waarna grote hoeveelheid regenval de oogst vertraagde. Het belang van Frankrijk in de wereldwijde tarwemarkt is gegroeid, sinds de Oekraïense export door de invasie van Rusland niet meer op rolletjes loopt. En hoewel de Franse oogst 3,3% hoger is dan een jaar geleden, is dit minder dan op werd gehoopt. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden