Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Roomprijs houdt beter stand dan notering boter

23 Augustus 2023 - Klaas van der Horst

De afstand tussen de DCA-noteringen van boter en room is dit jaar relatief kleiner dan in de voorgaande twee jaren. Toch is de afstand tussen beide zuivelproducten die een relatie hebben met elkaar redelijk gezond. De laatste weken neemt de afstand bovendien weer iets toe.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De voornaamste reden is dat de positie van boter langzaamaan weer iets zwakker wordt. Nu heeft de DCA-notering voor de Noordwest-Europese het hele jaar wel iets geschommeld. Maar afgezien van een stevige dip in het begin van 2023 is de prijsontwikkeling vrij gelijkmatig tot bijna stabiel geweest.

In deze periode nemen de zorgen bij producenten en andere bezitters van boter echter weer toe. De vraag houdt niet over, veel voorraden zijn in private handen, de export is uitgesproken zwak en de beschikbaarheid van melk is nog steeds ruim. Daar komt bij dat de onderhandelingen met de Duitse retail een verder drukkend effect op de boterprijs gaan hebben. Hoe ver gaan de prijzen dus dalen? Waar ligt de bodem? Voor industriële afnemers van boter speelt ook mee dat zij soms nog andere, goedkopere botersoorten kunnen kiezen dan Nederlandse of Duitse. Bijvoorbeeld product afkomstig uit Ierland of uit Polen. Voor de retail ligt zoiets beduidend lastiger.

Langjarig gemiddelde
Ter relativering van de eventuele zorgen over de hoogte van de boterprijs: ook dit jaar ligt deze prijs nog steeds een heel eind boven het langjarige gemiddelde, zoals ook geldt voor room. De DCA-roomnotering is dit jaar eveneens sterk gedaald ten opzichte van vorig jaar. Daarbij is de prijsafstand ten opzichte van boter ook gedaald, van ruwweg €1.100 per ton prijsverschil naar zo'n €600 per ton. De roomprijs heeft ondertussen wel een paar heftiger schommelingen doorgemaakt, in het begin van dit jaar en tijdens de voorjaarspiek. Dat is ook eigen aan de prijsontwikkeling bij room. Die verloopt springeriger. Toch houdt de roomprijs zich structureel gezien relatief goed. Ten opzichte van boter is er een levendiger handel in en vraag naar room, met name voor de versproductie. Die vraag is er zowel van dichtbij als vanuit bestemmingen verder weg. 

Daarmee ziet de roommarkt er nu in wezen gezonder uit dan de botermarkt. Die moet zich eerst zien te bevrijden van de voorradendie het met zich mee is gaan torsen. Er is duidelijk geen vaste band, maar toch blijft er vanzelf wel een sterke interactie tussen de prijzen van beide melkvetproducten. Van room kan altijd boter worden gemaakt, andersom evenwel niet.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden