Shutterstock

Analyse grondstoffen

Prijsdaling koolzaadolie lijkt ten einde te komen

7 Augustus 2023 - Klaas van der Horst

Koolzaadolie lijkt, net als de andere eetbare oliën, weer duurder te gaan worden door alle onrust in het Zwarte Zeegebied. Koolzaadolie reageerde tot nog toe langzaam op de ontwikkelingen, maar een reactie kan niet uitblijven nu kopers vaker alternatieven gaan zoeken voor onder meer zonnebloemolie.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit product wordt duurder en moeilijker verkrijgbaar door het einde van de veilige route door de Zwarte Zee en de beschietingen van de Oekraïense haveninfrastructuur door de Russen.

Koolzaadolie was, met sojaolie, de laatste maanden goed gevraagd. Daarbij liep de prijs van het product gestaag op. Na een dip in medio mei, waarbij de prijs CIF Rotterdam daalde tot ruim $840 per ton, werd in de derde week van juli een piek bereikt van $1.180 per ton. Hierna zette weer een daling in, omdat er op dat moment geen grote bedreigingen leken te zijn voor de bevoorrading met eetbare olie.

Beeld slaat om
De hernieuwde vijandelijkheden op de Zwarte Zee sinds begin augustus veranderden dit beeld stevig. Eerst rees er zorg over de beschikbaarheid van met name zonnebloemolie, vervolgens sloeg de zorg over naar onder meer koolzaadolie.

Wat er de komende weken zal gebeuren met de beschikbaarheid van zonnebloem- en koolzaadolie (en met de prijsvorming) hangt sterk af van hoe de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zich verder ontwikkelt.

Een kopersoverstap van zonnebloemolie naar koolzaad/raapolie kan gunstig uitpakken voor Europese telers. Koolzaad wordt veel geteeld in de EU, zonnebloemen in veel minder grote hoeveelheden.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden