Shutterstock

Analyse Varkens

Domino-effect zichtbaar op dalende varkensmarkt

7 Augustus 2023

Na een paar afwaarderingen is de druk op de varkensmarkt nog niet overgewaaid. Slachterijen blijven stemming maken en beroepen zich op een zeer zwakke vleesafzet.

Gratis dit artikel lezen?

Log in of maak een gratis account aan

Ik heb al een account. Inloggen »

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na een paar afwaarderingen is de druk op de varkensmarkt nog niet overgewaaid. Slachterijen blijven stemming maken en beroepen zich op een zeer zwakke vleesafzet. De prijsverlaging die in Nederland is ingezet, werkt als een domino-effect door Europa. Ook in Duitsland, België en Spanje bewegen de prijzen omlaag. Daarbij houdt de neerwaartse spiraal nu al een paar weken aan.

Lauwe vraag
Ondanks het krappe aanbod is de vraag naar varkens lauw. Slachterijen hebben weinig haast met slachten nu de vleesverwerkende industrie een paar versnellingen in tempo is teruggeschakeld. De behoefte om karkassen in te vriezen hebben slachterijen niet. Dit is allereerst een dure aangelegenheid en bovendien is het gezien de prijsverlagingen een slechte investering.

Met 265.849 geslachte varkens in de afgelopen week zit het slachtcijfer weer in de lift. Wel is het slachtcijfer erg laag vergeleken met voorgaande jaren. Ook in Duitsland blijft het slachtcijfer steken on 700.000 varkens.

Doorsudderen
De prijsdruk wordt waarschijnlijk minder als de vakantieperiode over is en de vleesverwerkende industrie weer opstart. Dan keert ook de consumentenvraag naar vlees weer terug. Dit is echter pas over een paar weken het geval, de maand augustus is pas net begonnen. Zodoende blijft de druk op de varkensprijs doorsudderen. Zeker niet uit te sluiten valt dat de Duitse varkensprijs woensdag opnieuw onderuit gaat, nadat er afgelopen week al een flinke correctie plaatsvond. Als het meezit, blijft het bij een verlaging.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox