Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Opbrengstprognose drukken op tarwemarkt

4 Augustus 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Het negatieve sentiment houdt aan op de granenmarkt. Nieuws uit Oekraïne drukt op de tarwemarkt en Brazilië bepaalt voor een belangrijk deel de richting in de maïshandel. Beter dan verwachte opbrengsten zijn de gemene deler.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor de zevende handelssessie op rij sluit tarwe op de Matif lager. Gisteren leverde het septembercontract €1,75 in om te sluiten op €232 per ton. Op de CBoT deed tarwe het niet veel beter en daalde met 1,9% naar een slotkoers op $6.28¼ per bushel. Maïs sloot 1,1% lager op $4.82 per bushel. Soja wist de dans niet te ontspringen, al bleef het verlies hier wel beperkt tot 0,3% bij een slot op $14.24¾ per bushel.

Het zal u niet verbazen maar nieuws uit het Zwarte Zeegebied werd ook gisteren gewikt en gewogen. De Oekraïense bond van de graansector (UGA) kwam gisteren met een nieuwe oogstprognose. De totale oogst van granen en oliehoudende zaden wordt door de UGA op 76,8 miljoen ton geschat. Dat is 7,8 miljoen ton meer dan in de vorige voorspelling en 3 miljoen hoger dan de oogst vorig seizoen. De hogere opbrengst komt door gunstig weer tijdens het groeiseizoen volgens de UGA. Het areaal bouwland in productie is namelijk 2,2 miljoen hectare kleiner vergeleken met vorig seizoen. En dat is ook meteen de kritische kanttekening die je kan maken bij deze cijfers. Een recordhectareopbrengst ondanks alle problemen op het gebied van financiën, personeel en logistiek is niet reëel, wordt van verschillende kanten gewaarschuwd.

Verspreking?
Ook over de graandeal is weer het nodige te doen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken zei gisteren tegen verslaggevers rondom de vergadering van de VN dat de VS alles wat nodig is zal doen om vrije doorgang van Russisch voedsel te bewerkstelligen als de graandeal nieuw leven wordt ingeblazen. Een pikante opmerking volgens analisten. Graan en levensmiddelen uit Rusland zijn buiten de sanctiepakketten van het westen tegen het Kremlin gehouden, zo is iedereen altijd voorgehouden. Blinken geeft nu waarschijnlijk onbedoeld het signaal af dat de Russische argumenten om zich terug te trekken uit de graandeal niet helemaal uit de lucht gegrepen zijn.

Oekraïne is onderwijl de mogelijkheden aan het verkennen om op de een of andere manier transport via de Zwarte Zee weer mogelijk te maken. Een optie zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat de Oekraïense overheid particuliere schepen zelf verzekert. De vraag is alleen of reders daar voldoende vertrouwen in hebben. De Donau is op het moment de belangrijkste exportroute en daar lijkt het effect van de Russische aanvallen vooralsnog beperkt. Roemeense autoriteiten verwachten dat de maand augustus weleens overslagrecords kan gaan breken.

Topjaar voor Braziliaanse boer
Maïs krijgt natuurlijk ook wat mee van wat er in de tarwe gebeurt. Maar belangrijker zijn de ontwikkelingen in Zuid-Amerika. Brazilië ligt na een recordsojaoogst nu ook op koers voor een zeer goede maïsoogst. Marktbureau Celeres verwacht een totale maïsopbrengst van 139 miljoen ton. In Argentinië gaat de maïsoogst trager dan gemiddelde, zo bericht de graanbeurs van Buenos Aires. 73% van het areaal is gedorst tegen 81% vorig jaar deze tijd en 88% in het langjarige gemiddelde.

In de sojahandel zijn spelers vooral bezig met de opbrengsten en de voorraden in de VS. StoneX heeft de opbrengstprognose verlaagd met 127 miljoen bushel naar 4,173 miljard bushel voor de oogst 2023. De gemiddelde opbrengst zou daarmee uitkomen op 50,5 bushel per acre. China houdt zich op het moment koest met kopen van soja in de VS. En vraag uit bijvoorbeeld China zou goed van pas komen om de export op te krikken naar het meerjarige gemiddelde.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden