Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Koers koffie en suiker loopt op door Braziliaanse munt

1 Augustus 2023 - Max van der Heijden

Het lijkt rustig te zijn op de tarwemarkt, veranderende weersomstandigheden zijn goed nieuws voor de Amerikaanse soja. Een sterke Braziliaanse reaal maakt koffie en suiker duurder, die laatste zit ook in de lift dankzij een hogere Brent-olieprijs.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijs op de Matif en CBoT is maandag gedaald. Het uitblijven van aanvallen op de Oekraïense exportfaciliteiten gedurende het weekend zorgde voor opluchting bij handelaren, die de situatie nauwgezet inde gaten houden. Ook daalt de prijs door de grote volumes Russische tarwe. 

Soja
De sojabonenkoers op de CBOT is dinsdag lager gesloten. In de VS wordt koeler weer verwacht na een hitte golf die mogelijk gewassen heeft beschadigd. 

Suiker
De suikerprijs is maandag gestegen. Een hogere ruwe olieprijs maakt de inzet van rietsuiker voor de productie van ethanol aantrekkelijker, waardoor er minder suiker beschikbaar is voor de markt. Ook een sterke reaal maakt de export van suiker minder aantrekkelijk.  

Koffiebonen
De koffieprijzen zijn maandag gestegen. Krappe robusta- en arabicavoorraden stuwen de prijs hoger. Bovendien houden Braziliaanse boeren de koffie op zak in afwachting van nog hogere prijzen. Ook maakt een sterke Braziliaanse reaal de export onaantrekkelijk. 

Palmolie
De Maleisische palmolieprijs is maandag gedaald. Een sterkere ringgit en zwakkere markt voor plantaardige oliën stuwen ook de palmolie lager. Hogere ruwe olieprijzen maakten  palmolie wel aantrekkelijker om bij te mengen. 

Aardgas
De TTF gasprijs is maandag gestegen, maar de verwachting is dat de gasvraag voor stroomopwekking gaat dalen door het einde van de hittegolf in Europa en meer opwekking uit windenergie. 

Brent-olie
De Brent-olieprijs is maandag gestegen door vooruitzichten van wereldwijd krappere voorraden. Later deze week is er een bijeenkomst van OPEC+ landen waar verwacht wordt dat Saoedi-Arabië de vrijwillige productieverlaging met een maand verlengd.

Euro/dollar
De euro/dollarkoers daalde maandag. Een sterke dollar zorgde voor verkoop van euro's. Lager dan verwachte Duitse retailverkopen in juni hielpen ook niet mee. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden