Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Droogte in Brazilië gunstig voor koffie en suiker

26 Juli 2023 - Max van der Heijden

De meeste grondstofprijzen zijn dinsdag gedaald als gevolg van gunstig weer in Brazilië. Ook handelaren die hun winst pakten en relatieve rust in Oekraïne speelden hierin een rol.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijs op de Matif in Parijs is dinsdag gedaald, de koers op de CBoT steeg licht. De Russische aanvallen op de Oekraïense havens en exportfaciliteiten stuwt de prijs in Chicago omhoog. Een tijdelijke periode van relatieve rust zorgde ervoor dat de Matif lager sloot.

Soja
De prijs van sojabonen op de CBoT is dinsdag gedaald. Verkoopsessies en de mogelijkheid dat het warme weer in de VS maar van korte duur is, zorgden voor een koersdaling.

Suiker
Ook de suikerprijs is dinsdag gedaald. Een goede oogstvoortgang in Brazilië zorgt voor lagere prijzen. De oogst in het Centraal-Zuiden van Brazilië lag 8,9% hoger in de eerste helft van juli. 

Koffiebonen
De prijzen van arabica en robusta zijn dinsdag gedaald. Droogte in Brazilië heeft een positief effect op de oogstvoortgang en zorgt voor lagere prijzen. Ook een zwakkere Braziliaanse reaal moedigt de export aan. 

Palmolie
De koers van palmolie is dinsdag lager gesloten. Handelaren pakten hun winst nadat de koers maandag in de lift zat als gevolg van bombardementen op Oekraïense exportfacilitieten. Dit maakte plantaardige oliën duurder. 

Aardgas
De TTF Gasprijs is dinsdag wederom gestegen. De internationale scheepvaart gebruikt steeds meer LNG als transport en kocht het afgelopen kwartaal grote volumes in. 

Brent-olie
De Brent-olieprijs is dinsdag gedaald doordat de Amerikaanse ruwe olievoorraad onverwacht toenam. Ook besloten handelaren riskante investeringen van de hand te doen. 

Euro/dollar
De euro/dollarkoers daalde dinsdag nadat goed nieuws over de Amerikaanse huizenprijzen en het consumentenvertrouwen. Ook een daling van het Duitse consumentenvertrouwen is slecht nieuws voor de euro.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden