Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Soja prijziger door krapte en slecht weer

19 Juli 2023 - Max van der Heijden

Slechte weersomstandigheden in Noord- en Zuid-Amerika stuwen de prijs van soja en koffie hoger. Tarwe lift mee met de sojakoers, maar stijgt ook na bombardementen op de havenstad Odessa.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijzen op de CBoT en Matif zijn dinsdag gestegen. Russische luchtaanvallen hebben infrastructuur in de haven van Odessa beschadigd. Tarwe volgt de stijgende soja- en maïskoersen.

Soja
De sojabonenkoers op de CBoT bereikte dinsdag het hoogste punt in een maand tijd door krappe voorraden in de VS en ongunstige weersomstandigheden in het land. 

Suiker
De suikerprijs in New York steeg dinsdag licht, in Londen daalde de prijs licht. Een hogere ruwe olieprijs maakt de Amerikaanse suikerprijs duurder. De Europese prijs daalde door een gunstige oogst in Brazilië. 

Koffiebonen
De arabicaprijs is dinsdag gestegen, de robustaprijs is gedaald. De arabicaprijs zit in de lift door zorgen dat hevige regen in Brazilië de oogst en het drogen van de koffie vertraagd. Robusta staat onder druk door nieuws dat de export in juni met 60% groeide.

Palmolie
De Maleisische palmolieprijzen zijn dinsdag gedaald. De koers volgde de sojaolieprijs lager en ook een gebrek aan aankopen stuwt de prijs niet hoger. De voorraden zijn nog goed gevuld en de importmarges zijn smal.

Aardgas
De TTF-gasprijs is dinsdag licht gestegen, maar de situatie op de gasmarkt is ongewijzigd. Na een stijging van de gasprijzen begin deze zomer door stijgende vraag vanuit Azië is de stand van zaken op de markt al een tijdje stabiel.

Brent-olie
De Brent-olieprijs zat dinsdag in de lift aangedreven door China's belofte om economische groei te ondersteunen en signalen van krappe wereldwijde olievoorraden. 

Euro/dollar
De euro/dollarkoers daalde dinsdag licht. Dit na uitspraken van DNB-president Klaas Knot die zei dat verdere renteverhogingen na de ECB-bijeenkomst volgende week alles behalve gegarandeerd zijn.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden