Shutterstock

Analyse Grondstof

Droogte achtervolgt de Amerikaanse gewassen

14 Juli 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Het Wasde-rapport was zeer bearish van toon, maar de markt is er niet lang van onder de indruk geweest. Wie ook niet meer zoveel invloed heeft op de granenmarkt is de Russische president Poetin. Hij houdt zijn kaarten dicht tegen de borst over verlenging van de graandeal, maar de markt reageert daar maar beperkt op. En waar in Duitsland een meevaller te melden valt voor wat betreft het weer, schuift de droogte in de VS met de gewassen mee. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €1,50 hoger op €229,25 per ton. De CBoT had ook de weg naar boven te pakken. Het septembercontract tarwe pluste 1,1% naar $6.39¾ per bushel. Maïs sloot 3,6% hoger op $4.93½ per bushel en soja daar net iets onder met een stijging van 2,8% naar $14.84¾ per bushel.

De stijging van de koersen op de Amerikaanse beurs komt toch wel als een verrassing. Het Wasde-rapport van het USDA dat woensdag uitkwam was ronduit bearish en de daaropvolgende neerwaartse correctie was dan ook logisch, daar is consensus over. Een klein herstel in de afgelopen handelssessie zou logisch zijn geweest, maar dat de maïs en soja zo snel weer bijna op het oude niveau zitten, kwam onverwacht. Een veel gehoord commentaar op de juli-editie van het Wasde-rapport was dat het ruimte liet voor bijstelling naar beneden van de Amerikaanse oogst in de augustus-editie, en je zou kunnen zeggen dat de markt daar gisteren alvast een voorschot op genomen heeft.

Weinig tijd
De tijd om de Zwarte Zee graandeal te verlengen raakt op (maandag 17 juli loopt de huidige overeenkomst af) en de VN en de EU doen nog een verwoede poging Poetin over de streep te trekken door een dochter van de Rosselkhozbank toegang te verschaffen tot het internationale betalingssysteem Swift. Een voorstel daarover stuurde secretaris-generaal van de VN Antonio Guterres naar Poetin. Tijdens een bezoek van Guterres aan Brussel gisteren liet hij dat aan de aanwezige pers weten. Volgens het Russische persbureau Tass heeft Poetin de brief van Guterres niet gezien, maar heeft Rusland wel contact met diplomaten van de VN.

Onder de vlag van de deal is inmiddels ruim 32 miljoen ton graan uit Oekraïne via de Zwarte Zee geëxporteerd. Naast de afspraken over veilige toegang tot de Oekraïense havens aan de Zwarte Zee heeft de VN het in een aparte overeenkomst over vrije toegang voor Rusland voor agrarische producten en kunstmest. En die afspraken worden niet nagekomen volgens het Kremlin. Daarnaast bereikt de graandeal ook niet het gewenste effect volgens het Kremlin. De opzet is volgens Rusland dat het graan uit Oekraïne naar arme delen van de wereld gaat. Veel graan uit Oekraïne gaat echter naar rijkere delen van de wereld en die kunnen het toch wel betalen volgens Rusland. De VN bestrijdt die lezing en stelt dat door het extra aanbod uit Oekraïne de prijzen op de wereldmarkt zijn gedaald, waar indirect ook de arme landen van profiteren.

Moeite om de vraag bij te benen
De oogstcijfers en weersverwachtingen blijven een andere grote onzekere factor op de markt. Gisteren schreef het Deutscher Raiffeisenverband (DRV) dat met de regen van de afgelopen weken een complete misoogst is afgewend. De totale Duitse graanoogst wordt geschat op 42 miljoen ton. Dat is een ondergemiddelde oogst volgens DRV. Voor koolzaad verwacht de bond een oogst van 4,1 miljoen ton en dat is vergelijkbaar met afgelopen jaar. De wereldgraanmarkt blijft echter krap volgens DRV onder andere door droogte in delen van Europa en Noord-Amerika. "We moeten er vanuit gaan dat de wereldbalans krap blijft", zegt Guido Seedler, graanexpert bij DRV in het bericht bij de cijfers.

De droogte in de VS waar DRV melding van maakt, wordt nog eens bevestigd in de nieuwe droogtemonitor. De rode vlekken op de kaart schuiven langzaam maar zeker verder naar het noordoosten in de VS en achtervolgen de groeiende gewassen, zou je bijna zeggen. De tarwe op de zuidelijke prairies is er een heel eind en nu krijgen de maïs en soja verder naar het noorden het voor de kiezen.  

Bron: US Drought Monitor

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden