Shutterstock

Nieuws Grondstoffen

De tarweprijs daalt, maar brood wordt duurder

11 Juli 2023 - Max van der Heijden

De Nederlandse broodprijs, en ook de Europese, steeg in mei wederom, blijkt uit data van de Europese Commissie. Waar de graanprijs al even daalt, wordt het brood alsmaar duurder. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De broodindex staat op 133,04 punten, een stijging van 2,29 punten (1,75%). Vergeleken met de rest van de Europese Unie is het brood in Nederland nog altijd relatief goedkoop. In de EU staat de broodindex gemiddeld op 144,34 punten. Het brood is het duurst in Hongarije (285,02) en het goedkoopst in Zwitserland (109,46). 

Dat de broodprijs stijgt ondanks dalende tarweprijzen heeft volgens Arend Kisteman, voorzitter van de Nederlandse Brood en banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV), met een aantal factoren te maken. "De beursprijs van graan kan wel dalen, maar zelf zit ik vast aan een langlopend contract, dat ik heb afgesloten toen de prijzen hoog waren.'' Zodra die contracten aflopen zal de prijs van brood mogelijk gaan dalen.

Mogelijk wat er zijn ook nog andere factoren die de broodprijs hoog houden. "Ook de energieprijs is omhoog gegaan en daarvoor lopen contracten binnenkort juist af. Bovendien is de huur omhoog gegaan en stijgen de personeelskosten ook.'' 

Zelfs als de graanprijs daalt en nieuwe contracten afgesloten moeten worden, verwacht Kisteman niet dat de broodprijs gaat dalen. ''De prijs die de bakker betaald daalt niet echt, molens hebben namelijk ook te maken met hogere kosten, die worden doorberekend aan de bakker.'' 

Alle schakels in de broodketen zien de kostenposten stijgen en rekenen die kosten door aan de volgende partij in de schakel. Daarmee lijken de broodprijzen voorlopig nog hoog te blijven. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden