Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Radiostilte rondom verlenging graandeal

11 Juli 2023 - Max van der Heijden

Op de tarwemarkt wachten handelaren met ingehouden adem op een signaal uit het Zwarte Zeegebied. De regen in de VS is goed nieuws voor de soja daar en droogte in Brazilië betekent een snellere koffie- en suikeroogst.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarwekoersen op de CBoT en Matif zijn maandag gedaald. De hoeveelheid zomertarwe die wordt gewaardeerd als goed tot excellent is 47%, een procent lager dan een week geleden. Dit tot teleurstelling van analisten. De verwachte Russische tarweprijs is ongewijzigd. Iedereen lijkt te wachten op een signaal rondom de graandeal.

Soja
De sojakoers op de CBoT steeg maandag nadat de gewasconditie werd verhoogd naar 51% goed tot excellent, een stijging vergeleken met de 50% van een week geleden, maar niet zo goed als de 52% waar analisten op hoopten. 

Suiker
De suikerprijzen zijn maandag licht gedaald. Beter oogstweer in Brazilië zorgt ervoor dat de oogst daar sneller verloopt en drukt de prijzen. Hierdoor heeft handelaar Czarnikow besloten om de productieschatting voor het centrale zuiden te verhogen naar 38,2 miljoen ton. 

Koffiebonen
Goed weer in Brazilië zorgde er maandag ook voor dat de koffieprijzen daalden. Met name in Minas Gerais, waar 30% van de Braziliaanse arabica vandaan komt, was het droog. De verliezen werden beperkt door nieuws van vrijdag dat de Colombiaanse export in juni 20% lager lag dan een jaar eerder.

Palmolie
De Maleisische palmolieprijzen stegen maandag nadat door nieuwe cijfers duidelijk werd dat de export in juli hard is gegroeid, terwijl de voorraden in juni dat maar licht stegen. Door de krappe voorraden is een verdere prijsstijging niet uitgesloten. 

Aardgas
De TTF-gasprijs is maandag gedaald. De lagere gasvraag en het ruime aanbod aan LNG houden de gasprijs relatief laag. Wel is er in de zomer duidelijk concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gas en kan de vraag naar gas stijgen door de relatief lage prijzen deze zomer vergeleken met vorig jaar. 

Brent-olie
De Brent-oliekoers sloot maandag lager. Handelaren hechten afwisselend meer waarde aan nieuws dat de olieproductie wordt verlaagd of signalen dat de rentes worden verhoogd en de economische groei lager ligt. Investeerders begonnen deze week op hun hoede en wachten op belangrijke economische data uit China en de VS.

Euro/dollar
De euro/dollarkoers steeg maandag door een zwakke dollar. Ook bereikte het rendement op de tienjarige Duitse staatsobligaties het hoogste punt in vier maanden tijd. Slechter nieuws was een daling van het investeerdersvertrouwen in de eurozone naar het laagste punt in acht maanden.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden