Shutterstock

Analyse Energie

Gasverbruik op laagste punt sinds 1990

5 Juli 2023 - Matthijs Bremer

Na de woelige maand juni lijkt rust op de gasmarkt op het moment te overheersen. Het heeft er namelijk alle schijn van dat de Europese Unie haar vuldoelen ruimschoots gaat halen. Alleen een aanstaande hittegolf zorgt nog voor opwaartse prijsdruk. Daarnaast constateert het CBS dat het Nederlandse gasverbruik in 2022 tot het laagste niveau sinds 1990 is gedaald.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na een tumultueuze maand juni, blijft de gasprijs in de eerste week van juli relatief stabiel. Op woensdag 28 juni noteerde de TTF €34,32 per megawattuur. Op vrijdag 30 juni bereikte de gasprijs de hoogste stand van de week. Op dat moment noteerde de TTF €37,10. Op maandag 3 juli was de gasprijs tot het laagste punt van de week gedaald. Die dag was de prijs voor een megawattuur gas €33,93.

Volgens analisten zorgt de hoge vulgraad van de Europese gasreserves voor rust op de markt. Europa is de winter goed uitgekomen. Aan het einde van het verwarmingsseizoen waren de gasreserves voor 56% gevuld. Inmiddels lijkt de Europese vultarget van 90% al voor meer dan de helft gehaald. Volgens de laatste tussenstand zijn de reserves voor 77% gevuld. Wat ook meehelpt is dat het gasbeleid van de Europese Unie bijval kreeg van een recente enquête van onderzoeksbureau Rystad. Uit het onderzoek blijkt dat deskundigen verwachten dat het de Europese Unie lukt om de gasreserves ruim voor de deadline van 1 november met 90% te vullen. De onderzoekers sluiten zelfs niet uit dat een vulling van 100% haalbaar is.

Dat de prijs niet verder daalt, is het gevolg van aanhoudend warm weer in Europa. Zeker in het zuiden van Europa is het op het moment behoorlijk heet. Volgens de laatste weersverwachtingen nemen de temperaturen in juli weer toe. Uit een enquête van Bloomberg onder meteorologen blijkt dat de temperaturen in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland in juli bovengemiddeld hoog uitvallen. De verwachting van de markt is dat de gasvraag hoog zal blijven omdat er de komende maand veel elektriciteit nodig blijft om de airco's te laten draaien.

Diepterecord in gasverbruik
Daarnaast blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het CBS dat het Nederlandse energieverbruik in 2022 tot het laagste niveau in 1990 is gedaald. Het algehele energieverbruik daalde vergeleken met 2021 met maar liefst 10% tot 2732 petajoule. Dit cijfer omvat alle energie die in Nederland verbruikt wordt. Hieronder valt dus onder meer elektriciteit, gas, brandstof, maar ook bijvoorbeeld kolen die industrieel worden gebruikt. Door de hoge gasprijs holde vooral het gasverbruik achteruit. In totaal daalde de aardgasconsumptie met maar liefst 21% van 1256 petajule naar 995 petajule. Daarmee nam ook het aandeel van gas in de Nederlandse energiemix flink af. Tussen 1990 en 2022 was 45% van alle energie die in Nederland werd verbruikt afkomstig uit gas. In 2022 was dat percentage gedaald tot 36%, het laagste percentage sinds 1990.  

In absolute cijfers daalde het verbruik onder huishoudens het sterkst, met 67 petajule, of 22%. Het aardgasverbruik van de energiesector daalde bijna even sterk, met 61 petajule. Daarvan bespaarden elektriciteitscentrales met 35 petajule iets minder dan de helft van het gas. Ook de oliesector draagt zijn steentje bij. In totaal daalde de gasconsumptie onder olieraffinaderijen met 24 petajule. In de landbouw werd relatief het meeste aardgas bespaard. In de agrarische sector daalde het aardgasverbruik met maar liefst 31%. Dit lijkt een hele prestatie, maar in de praktijk wijst het lagere verbruik vooral op de krimp van de sector. Het lagere verbruik is namelijk het gevolg van grootschalige afschakeling van kassen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden