Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Markten eetbare oliën houden elkaar in de gaten

4 Juli 2023 - Max van der Heijden

Last minute lijkt de EU toch de granendeal te willen redden door de Russische landbouwbank toegang te geven tot de financiële markten, in de VS zorgde lager dan verwachte soja-inzaaischattingen voor onrust en indirect voor een hogere palmoliekoers. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijzen op de Matif en CBoT zijn maandag gedaald. De opbrengst van de Russische tarweoogst is bij de start veelbelovend, meldt Sovecon en ligt met 3,3 ton per hectare 26% hoger dan gemiddeld. Wel kan de hoge opbrengst in Krasnodar van 6 ton per hectare het beeld vertekenen. De EU overweegt om de Russische landbouwbank toegang te geven tot het wereldwijde financiële netwerk om de graandeal voor de export uit het Zwarte Zee-gebied te redden.

Soja
De koers sojabonen op de CBoT sloot maandag hoger. Dit door lager dan verwachte ramingen van het ingezaaide areaal in de Verenigde Staten van de USDA. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw verlaagde de hoeveelheid ingezaaide sojabonen met 1,6 miljoen hectare, veel meer dan handelaren hadden verwacht. Het maakt de situatie op de markt nog krapper en regenval nog meer wenselijk om de oogstdoelen te halen.

Suiker
De suikerprijzen zijn maandag door een sterke vraag. Het julicontract sloot afgelopen vrijdag. De suikerleveringen zijn gemiddeld kleiner wat een teken is dat de vraag robuust is, er is immers geen reden voor leveranciers om grote voorraden aan te houden. 

Koffiebonen
De koffieprijzen zaten maandag in de lift. De koersen staan echter onder druk door goed oogstweer in Brazilië en het nieuws dat de koffie-export in Honduras in juni 37% hoger lag dan een jaar eerder.

Palmolie
Het Maleisische palmoliecontract steeg scherp en volgde daarmee de koers van sojaolie die omhoog ging door lagere inzaaicijfers. De palmoliekoers staat onder druk door een tragere export uit Maleisië en een hogere productie sinds mei. 

Aardgas
De Europese gasprijs is gedaald. Uit onderzoek blijkt dat de kans groot is dat de Europese gasvoorraden in november voor 90% zijn gevuld, wat goed nieuws is in aanloop naar de winterperiode. 

Brent-olie
De Brent-olieprijs is maandag gedaald, hoewel Saudi-Arabië aankondigde dat het de productieverlaging van 1 miljoen vaten per dag heeft verlengd tot augustus. Ook kondigde Rusland aan de olie-export met 500.000 vaten per dag te gaan verlagen. De tragere economische groei woog echter zwaarder mee in het sentiment op de oliemarkt. 

Euro/dollar
De euro/dollarkoers steeg licht na uitspraken van Joachim Nagel, de president van de Duitse Bundesbank, die verdere renteverhogingen door de ECB in de eurozone niet uitsloot. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden