Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Dure olijfolie schrikt markt niet af, wel meer fraude

3 Juli 2023 - Klaas van der Horst

De prijs van olijfolie blijft stijgen. In een maand tijd ging de belangrijkste Spaanse notering met weer ruim een halve euro omhoog. Oorzaak blijft de achterblijvende oogst, bij een aanhoudend goede vraag. De krapte en hoge prijzen lokken wel meer fraude uit.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De olijfoliemarkt in Europa, de VS en Azië vertoont weinig tekenen van afkoeling of minder interesse in olijfolie. Het product staat te boek als erg gezond en is mede daarom veel gevraagd. Consumenten in dit soort exportmarkten blijven daardoor kopen, ondanks steeds hogere prijzen.
in de (productie)landen rond de Middellandse Zee blijft de binnenlandse vraag ook goed, maar daar treffen de oplopende prijzen de consument vaak meer. 

Dure olie lokt nepproduct uit
Er wordt daarom vaak gezocht naar goedkopere alternatieven. Daar wordt in de huidige markt in toenemende mate misbruik van gemaakt. Er verschijnen meer nepproducten op de markt, zoals olijfolie die is aangelengd met goedkopere oliesoorten of met inferieure kwaliteit product. Ook op exportmarkten, zoals in de VS, verschijnen steeds meer olijfolieproducten op de markt waarbij in ieder geval het etiket niet de inhoud dekt. De USDA bijvoorbeeld, zegt maar 2% van de geïmporteerde olie fysiek te kunnen controleren.

{{dataviewSnapshot(46_1688372756)}}

Achterliggend probleem is, zoals genoemd, de lage opbrengsten, veroorzaakt door droogte. In voornaamste productieland Spanje wordt dit jaar weer een kleinere oogst voorzien dan vorig jaar, toen het ook al tegenviel. Begin juni leek een regenperiode enige verlichting te brengen, maar de neerslag die er viel was veel te weinig en van te korte duur om echt te helpen. Volgens Spaanse telers is alleen van geïrrigeerde landerijen nog een oogst van betekenis te halen, de niet-geïrrigeerde stukken land brengen weinig tot niets op. In andere landen rond de Middellandse Zee is de situatie minder dramatisch, maar ook niet florissant.

Voor de prijzen is het wel goed. In Spanje is sinds het begin van het lopende exportseizoen, dat startte in oktober vorig jaar, 30% minder volume aan olijfolie uitgevoerd, maar de waarde van de export daalde met slechte 5%.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden