Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Oogstverwachtingen geven grondstoffenmarkten kleur

28 Juni 2023 - Max van der Heijden

De onrust op de tarwemarkt was van korte duur. In de VS daalt de sojaprijs door voorspellingen dat er broodnodige regen gaat vallen, koffie werd duurder door nieuws dat de tekorten zullen oplopen. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarwekoersen zijn dinsdag voor de tweede dag op rij lager gesloten. Zorgen over politieke onrust in Rusland lijken weer verdwenen te zijn en de focus gaat weer naar de grote tarweoogst in Rusland. De wintertarwe oogst op het noordelijk halfrond is in volle gang. EU-instituut MARS voorspelde maandag een Russische tarwe-oogst van 86,7 miljoen ton.

Soja
De sojabonenkoers op de CBOT is gedaald door voorspellingen dat er eindelijk gaat regen vallen in het midwesten van de VS waar de gewassen al weken lang lijden onder droogte. Voor de boeren is het te hopen dat de voorspelde geen uitzondering is die de regel bevestigd zeggen analisten. 

Suiker
De suikerprijzen blijven maar dalen op de ICE in Londen en New York en bereikten maandag het laagste punt in 2,5 maanden tijd. Unica maakte dinsdag bekend dat de suikeroutput in het Centraal-Zuiden van Brazilië in de eerste helft van juni 18,7% hoger was dan een jaar geleden en de productie tijdens het oogstjaar 2023/24 tot en met half juni 32,1% hoger was dan vorig jaar. 

Koffiebonen
De koffieprijzen stegen woensdag nadat de Rabobank haar voorspelling voor het koffietekort in 2022/23 verhoogde naar 6,4 miljoen zakken en de productie verlaagde met 3,6 miljoen zakken naar 16,4 miljoen zakken. Vooral in Brazilië en Colombia wordt er minder koffie geproduceerd denkt de bank. 

Palmolie
De palmolieprijs is dinsdag gedaald. De koers volgde de zwakkere sojaolieprijs naar beneden, maar een zwakkere ringgit en lagere productie bij de een-na-grootste producent ter wereld hield de verliezen beperkt. 

Aardgas
De Europese gasprijs is dinsdag gestegen, een precieze verklaring is hiervoor niet aan te wijzen. Wel is het zo dat onderhoud aan een belangrijke gasterminal in Noorwegen langer duurt dan verwacht waardoor deze langer dan gepland buiten gebruik is.

Brent-olie
De Brent-olieprijs daalde dinsdag door zorgen dat verdere monetaire maatregelen een impact hebben op de vraag naar olie en energie. Ook zijn er nog steeds zorgen over een trager economisch herstel in China. 

Euro/dollar
De euro/dollarkoers is dinsdag gestegen na uitspraken van ECB President Lagarde tijdens een retraite in Portugal, waarbij ze zei dat de bank niet met zekerheid kan zeggen dat de rentes hun top hebben bereikt. En dat ze waarschijnlijk verder verhoogd worden in juli. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden