Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Prijs zonnebloemolie trekt langzaam iets aan

26 Juni 2023 - Klaas van der Horst

De prijzen voor zonnebloemolie zijn de laatste week weer iets aangetrokken, na een reeks van weken met steeds verder dalende noteringen. De markt voor eetbare olie bewoog een beetje mee met de oliemarkt als geheel. Zonnebloemolie blijft nog wel steeds duidelijk de goedkoopste van de grote eetbare olies.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Waardoor de prijs precies aantrok, is moeilijk te duiden. Er is nog steeds een overaanbod op de markt voor eetbare oliën, maar vanuit onder meer India trekt de vraag licht aan, ten nadele van onder meer palmolie. 

{{dataviewSnapshot(46_1687773223)}}

Zowel Rusland als Oekraïne houden het exportheffingen laag, maar vanuit Oekraïne is het de laatste weken wel moeilijker exporteren, omdat Rusland de uitvoer vanuit de haven van Pivdenny, bij Mykolaevsk, tegenhoudt. 

Rusland zelf exporteert ondertussen een steeds groter deel van de eigen productie per spoor, richting het oosten. Vorig jaar ging het volgens de laatste cijfers om 524.000 ton op een totaal van 843.000 ton. In 2021 werd nog 378.000 ton zonnebloemolie per spoor naar onder meer China vervoerd. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden