Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Eierprijs daalt rap, maar voor hoe lang?

21 Juni 2023 - Matthijs Bremer

Op de eiermarkt zijn de effecten van de nieuwe ronde duidelijk zichtbaar. De eierprijs daalt namelijk nog altijd in rap tempo. Hoe lang de daling door blijft zetten is echter maar de vraag. Volgens de Rabobank zullen de eierprijzen namelijk permanent hoger blijven. Al lijkt de Verenigde Staten op het moment de uitzondering die de regel bevestigt.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De eierprijs heeft zijn weg naar beneden weer extra kracht bijgezet. In week 23 was de prijs van honderd bruine scharreleieren €14,85. Inmiddels heeft de prijs weer twee flinke stappen naar beneden gezet. In week 24 daalde de eierprijs met 20 cent naar €14,65. In week 25 heeft de notering van eieren een grotere stap teruggezet. Volgens de laatste notering worden eieren op het moment voor €14,15 per honderd stuks verhandeld, een daling van 50 cent.  

Daarmee is de prijs van eieren weer flink gezakt vergeleken met de top van week 14. In die week werden eieren voor een recordprijs van €16,40 verhandeld. Het hogere aantal plaatsingen van de nieuwe ronde in mei lijkt de eierprijs nog altijd naar beneden te drukken. Daarnaast lijkt er sprake van een seizoenseffect. In Nederland daalt de eierprijs in de zomer meestal omdat consumenten minder producten op basis van ei gebruiken in hun avondmaaltijden.

Rabobank voorziet permanent hogere eierprijs
Toch is het de vraag hoe diep de bodem eigenlijk is. Door een combinatie vogelgriep, kostinflatie en steeds verdergaand overheidsingrijpen wordt de eierprijs wereldwijd volatieler en hoger dan voor 2021, zo meldt de Rabobank in een recent rapport. Ook structureel hogere vraag op de wereldmarkt zorgt voor een permanent hogere basisprijs van eieren.

Omdat het ei traditioneel een van de goedkoopste en meest gezonde bronnen van eiwitten is, heeft het product de laatste vijftien jaar sterk terrein gewonnen. Zeker onder consumenten met een kleine buidel en in kleine economieën is het product populair, mede omdat eieren in tegenstelling tot andere dierlijke eiwitbronnen niet gekoeld bewaard hoeven te worden.

Nu de productie moeilijker wordt, is het echter minder makkelijk om in de grotere vraag te voorzien. Daardoor ziet de Rabobank geen ruimte om de eierprijzen weer tot het niveau van voor 2021 te brengen. Hoewel de kosten voor voer en energie stevig gedaald zijn ten opzichte 2022, zijn de prijzen nog altijd historisch hoog. Als gevolg hiervan is de potentie om de prijzen te verlagen nog altijd beperkt.

Prijzen Verenigde Staten laag
Ondertussen zijn eieren in Amerika nog altijd goedkoop. Hoewel de bodemprijs van $0,77 per dozijn alweer ruim een maand geleden werd gevonden, is de huidige prijs van $1,11 nog altijd laag. In december 2022 werden eieren nog voor $5,29 verhandeld. Volgens analisten is de prijs zo gekelderd omdat de vraag vanwege de hoge consumentenprijzen is weggevallen. Ondertussen is de productie nog altijd hoog.

In verschillende staten met een grote legveesector schakelen veehouders over van kooiproductie naar scharreleieren. Omdat de transitie geleidelijk verloopt, blijkt de teruggang van het aanbod kleiner te zijn dan verwacht. Daarnaast is het aantal bedrijven dat onder vogelgriep lijdt sneller gedaald dan de markt voorzag. Daardoor blijkt het aanbod hoger uit te vallen dan voorspeld. Analisten verwachten dat de vraag weer toeneemt en dat het evenwicht in de markt later dit jaar weer herstelt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden