Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Krapte en El Niño stuwen cacao naar nieuwe hoogtes

12 Juni 2023 - Max van der Heijden

De cacaoprijs is de afgelopen week scherp gestegen. Krappe voorraden en een verwacht wereldwijd tekort voor het huidige seizoen zorgen voor een prijsstijging

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zorgen over El Niño stuwden de prijs vorige week bovendien hoger nadat donderdag de criteria voor het weerfenomeen werden bereikt.

Cacaoprijzen bereikten het hoogste punt in twaalf jaar tijd in 2016 nadat El Niño in het seizoen 2015/16 zorgde voor een droogte die de wereldwijde productie schaadde. De cacaoprijzen vinden ook steun door de lagere voorraden uit Ivoorkust. De hoeveelheid cacao die tussen 1 oktober en 28 mei naar de havens werd gestuurd ligt 3% dan een jaar geleden.

Regen in Ivoorkust wakkert bovendien de zorgen aan over de kwaliteit van de oogst aan. Recent vergrootte de Internationale Cacao Organisatie het wereldwijde cacaotekort naar 142.000 ton, meer dan een verdubbeling ten opzichte van de vorige voorspelling.

Koersstijging
De cacaoprijs steeg de afgelopen week scherp, hierdoor eindigde de koers 4,28% hoger en op  £2.462 per ton. Het hoogste punt sinds augustus 2016. Toevallig ook het jaar dat de oogst werd geteisterd door El Niño.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden