Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Russische tarwe drukt op rest van markt

8 Juni 2023

De tarwemarkt lijkt een bovengrens te hebben bereikt. Sojahandelaren nemen hun posities in voor de publicatie van het Wasde-rapport op vrijdag en suiker daalt door een grote oogst. Dit is de Markt Starter van 08 juni 2023.

Gratis dit artikel lezen?

Log in of maak een gratis account aan

Ik heb al een account. Inloggen »

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijzen op de Matif en CBoT zijn woensdag gedaald. Handelaren hebben het gevoel dat de neerwaartse druk hoger is, nu Rusland tarwe op de markt blijft dumpen.

Soja
De koers sojabonen op de CBoT is woensdag gestegen. Handelaren nemen hun positie in in aanloop naar de publicatie van het Wasde-rapport op vrijdag. Voorspelde regen in de VS resulteerde in lagere prijzen van de nieuwe oogst sojabonen. 

Suiker
De suikerprijzen zijn woensdag gedaald. De goede oogstvoortgang in Brazilië geeft al twee weken lang druk op de suikerkoersen in Londen en New York.

Koffiebonen
De koffiebonen zijn woensdag duurder geworden. Een hoge dollar en krappe voorraden stuwen de prijzen van koffie omhoog. Robusta profiteert bovendien van groeiende vraag bij blenders, die het steeds vaker verkiezen boven arabica om zo de prijs laag te houden. 

Palmolie
De palmolieprijs is woensdag licht gestegen. Hogere voorraden en productie wogen op de prijs. En hoewel wordt verwacht dat de export de komende maanden groeit, is er een bovengrens aan de prijs voordat palmolie te duur wordt vergeleken met andere oliën. 

Aardgas
De Europese gasprijs is woensdag hoger gesloten. Minder leveringen aan Europa vanuit de VS zijn daar een van de redenen voor. Nu de zomer in Azië begint, groeit daar ook de vraag naar gas. 

Brent-olie
De Brent-olieprijs is woensdag gestegen. Een hoger dan verwachte krimp van de Amerikaanse olievoorraad stuwde de prijs hoger. Wel zijn er nog altijd zorgen over de trage economische groei van China.

Euro/dollar
De euro/dollarkoers sloot woensdag hoger. Waar de Fed ervoor kiest om de renteverhogingen volgende week te pauzeren, zo is de verwachting, gaat de ECB gewoon door. Waardoor de koers van de euro stijgt.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox