Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Damdoorbraak doet tarwe stijgen, correctie olie en gas

7 Juni 2023 - Max van der Heijden

Een explosie bij een dam in Oekraïne zet de tarweprijs op scherp. Een  sterke Braziliaanse reaal maakt suiker duurder en beperkt een koersval van de arabica. Tot slot dalen de olie- en gasprijzen na een opleving de afgelopen dagen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De stijging van de tarweprijs op de Matif en CBOT zet zich voort. Een dambreuk in Oost-Oekraïne zorgt voor onrust op de markt, met de angst dat het conflict tussen Oekraïne en Rusland verder ontspoort. Ook een periode van droogte in Europa en Rusland stuwt de graanprijzen hoger. Tot slot is de officiële voorspelling dat de Australische tarwe-oogst flink lager uit zal vallen vanwege El Niño.

Soja
De prijs van sojabonen op de CBOT is dinsdag gestegen. Private partijen meldden de export van 165.000 ton sojabonen naar Spanje tijdens verkoopjaar 2022/23. Ook waren sojacontracten populair bij fondsen. 

Suiker
De suikerprijs in New York steeg dinsdag, in Londen werd de suiker goedkoper. De prijzen bereikten in eerste instantie het laagste punt in 6-weken tijd in in New York, maar herstelden zich door een koersstijging van de Braziliaanse reaal.

Koffiebonen
Arabicabonen daalden in prijs dinsdag, robusta steeg juist in waarde. Een sterke dollar drukte dinsdag op de arabicaprijzen, maar de koersstijging van de reaal later op de dag hield de prijsdaling beperkt.  Krappe robustavoorraden houden de prijs van die koffiebon hoog. 

Palmolie
De palmolieprijs is dinsdag gedaald. Nadat hogere voorraden werden voorspeld omdat productie het hoogste punt in vijf maanden tijd bereikte. Een lagere Maleisische ringgit, maakt de palmolieaantrekkelijker. 

Aardgas
De Europese gasprijs is dinsdag gedaald, na een stijging op maandag door problemen in Noorwegen en onderhoud aan de Franse LNG Terminal in Montoir de Bretagne. Hoewel onderhoud daar nog tot 10 juni duurt lijkt de rust weer teruggekeerd. 

Brent-olie
De brent-olieprijs is dinsdag gedaald en staat onder druk doordat handelaren de dalende productie uit Saoedi-Arabië opwogen tegen een dalende wereldwijde vraag. 

Euro/dollar
De euro/dollarkoers is dinsdag lager gesloten. De euro staat onder druk door tegenvallende winkelverkopen in de Eurozone en Duitse fabrieksbestellingen. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden