Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Droogte en regenval stemmen de graanmarkten

2 Juni 2023

Droogte en regenval maken tarwe en soja duurder. Een hogere suikerproductie in Brazilië drukt daar op de prijs en de gasprijs is scherp gedaald na een korte opleving als gevolg van een lekkage in Noorwegen. Dit is de Markt Starter van 02 juni 2023.

Gratis dit artikel lezen?

Log in of maak een gratis account aan

Ik heb al een account. Inloggen »

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarwekoersen op de CBOT en Matif zijn donderdag hoger gesloten. De tarweprijzen stegen door extreme regenval in de Chinese graangordel. De komende dagen wordt in tarweprovincie Henan nog meer regen verwacht. Dit maakt het moeilijker om de tarwe die al beschadigd is door regen eind mei te oogsten. In Europa loopt de nieuwe graandeal nog niet op rolletjes.

Soja
De prijs van sojabonen op de CBoT steeg donderdag door zorgen dat droogte in de VS de prijs omhoog stuwt. Ook was er een zwakkere dollar en investeerders die contracten kochten, speculerend op een prijsstijging. 

Suiker
De suikerprijzen zijn dinsdag gedaald. Onder meer door de stijgende Braziliaanse suikerproductie, die volgens Unica tot half mei 48% hoger lag. En CONAB schat dat de suikerproductie voor het seizoen 2023/24 in totaal met 4,7% groeit, drukt op de suikerprijs.

Koffiebonen
De koffiekoersen zijn donderdag hoger gesloten. Krappere voorraden stuwen de arabicaprijs omhoog. Ook een zwakkere dollar deze week draagt bij aan de stijging van de koffiekoers.

Palmolie
De prijzen van palmolie op de Maleisische futures-beurs steeg donderdag. Het contract verloor in mei 4,1% in waarde en lijdt onder zwakke exportcijfers en een groeiende productie. Daarmee is de algemene trend voor palmolie neerwaarts. 

Aardgas
De gasprijs is donderdag gedaald, waarmee de kleine opwaartse beweging die volgde na een lek in een LNG-centrale in Noorwegen ongedaan werd gemaakt. 

Brent-olie
De Brent-olieprijs is donderdag gestegen. Aankomend weekend verzamelt OPEC+ zich om het productiebeleid te bespreken. Investeerders zijn het er niet over eens of er een productiekrimp wordt aangekondigd. Vanuit Saudi-Arabië werd gehint dat dat wel eens kan gebeuren. Rusland liet weten geen krimp te verwachten.

Euro/dollar
De euro/dollar koers steeg donderdag. De euro herstelde zich na uitspraken van ECB-president Christine Lagarde, die liet weten dat er geen bewijs is dat de onderliggende inflatie in de Eurozone heeft gepiekt. De consumentenprijsindex in de EU, de graadmeter van de inflatie, groeide minder hard dan werd gedacht.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox