Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Kaasprijs springt naar hoogste niveau van 2023

1 Juni 2023

De kaasprijs heeft dit jaar een bijzondere rol op de zuivelmarkt. Goudse foliekaas is al maanden de best renderende 'commodity', maar heeft die positie de laatste week nog verder versterkt. Volgens producenten en handelaren met name sinds de private label beurs PLMA in Amsterdam.

Gratis dit artikel lezen?

Log in of maak een gratis account aan

Ik heb al een account. Inloggen »

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De DCA-notering voor deze week komt uit op €3.555 per ton, maar wie nu nog moet bestellen, krijgt bij de grote fabrikanten te horen dat dan €3.650 moet worden betaald. Sommige producenten durven zelfs nog €100 per ton meer te vragen.

Of dit realistisch is, moet de komende weken helder worden. Vooralsnog worden voor het derde kwartaal van dit jaar nog slechts beperkte volumes verkocht tegen een prijs van €3.650, maar het aanbod is naar verluidt ook beperkt.

Op de markt voor vloeibare zuivel gingen deze week de prijzen het meest omlaag. Magere melkconcentraat verloor bij DCA €120,00 per ton, room €200,00.  Oorzaak is een verminderde vraag vanuit de versmarkt. Voor de productie van magere melkpoeder is concentraat volgens marktpartijen nog steeds te duur.

Ook de boterprijs staat licht onder druk. De markt voor rauwe spotmelk lijkt in grote lijnen stabiel, maar volgens meerdere partijen bewogen de prijzen tegen het einde van de week toch duidelijk omlaag. De piek in de melkaanvoer is voorbij. Een enorm aanbod van product is er dus niet, maar daar staat ook weinig vraag tegenover.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox