Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Arabicakoers daalt hard door goed oogstweer

1 Juni 2023 - Max van der Heijden

De arabicaprijs is de afgelopen week scherp gedaald. Robusta daalde zeer licht in prijs. Waar de droogte in Brazilië het oogsten van die eerste boon aantrekkelijker maakte is Robusta vanwege de lage prijs al het hele jaar populair.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Afgelopen week viel in de Braziliaanse Minas Gerais geen regen. Dat is goed nieuws voor het oogsten en drogen van de koffiebonen in het gebied waar 30% van de Braziliaanse arabica vandaan komt. Ook een zwakke Braziliaanse reaal drukt de prijs lager. Tot en met 23 mei verliep de koffieoogst nog traag in Brazilië. Vooral de start van de arabicaoogst werd door analiste n timide genoemd. Destijds was 12% van de Braziliaanse koffie voor seizoen 2023/24 geoogst. Wel lijkt de kwaliteit van de koffie die geoogst wordt goed te zijn. Hoewel er nog niet voldoende geoogst is om een eenduidige conclusie te trekken.

Ondertussen kopen handelaren massaal robustacontracten. De gelijknamige koffieboon steeg daardoor in prijs. Wel staat de robustakoers onder druk door verwachtingen van de Foreign Agriculture Service van de USDA. Daar gaan ze er van uit dat de Vietnamese robustaoogst het volgende seizoen met 5% groeit. Anderzijds is de voorspelling dat de Indonesische robustaproductie met 20% afneemt mogelijk de reden voor een prijsstijging. El Niño speelt tenslotte een grote rol in de koffieteelt. De hevige regenval die het weerfenomeen naar Brazilië brengt, kan een negatieve impact hebben op de koffieproductie in het land.

Koersen
De arabicakoers op de ICE daalde afgelopen week met 5,7978% naar $3904,39. De daling van robusta was een stuk kleiner met slechts 0,43%. De prijs van deze boon kwam uit op $2562 per ton.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden