Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Grondstoffenmarkten vertonen wisselend beeld

26 Mei 2023

Een zwakke Braziliaanse real weegt op de suiker en koffieprijzen. De vraag naar Amerikaanse tarwe staat onder druk en ook soja heeft het moeilijk. Dit is de Markt Starter van 26 mei 2023.

Gratis dit artikel lezen?

Log in of maak een gratis account aan

Ik heb al een account. Inloggen »

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijzen op de CBoT en Matif zijn donderdag heel licht gestegen. De vraag naar Amerikaanse tarwe staat onder druk en ook een sterke dollar maakt het minder aantrekkelijk om met vreemde valuta tarwe te kopen. Maar droogte zet de Amerikaanse wintertarwe oogst onder druk. 

Soja
De sojabonenkoers op de CBoT is donderdag hoger gesloten. De wekelijkse export van Amerikaanse sojabonen was lager dan verwacht. Een zwakke Braziliaanse real maakt de sojabonen aantrekkelijker. 

Suiker
De suikerprijzen zijn donderdag gedaald. Een hogere suikerproductie in Brazilië drukt de koers lager. Ook is de Braziliaanse real in waarde gedaald, wat de export uit Brazilië aanmoedigt. 

Koffiebonen
De koffiebonenprijzen zijn donderdag gedaald. De zwakke Braziliaanse real woog op de arabicaprijs. Robusta staat onder druk door verwachtingen van de FAS dat de Vietnamese oogst volgend seizoen met 5% groeit. 

Palmolie
De Maleisische palmoliekoers is donderdag gestegen door een zwakke ringgit en verwachtingen dat het El Niño weerpatroon komend seizoen jaar de productie kan beïnvloeden.

Aardgas
De Europese gasprijs is wederom gedaald. De vraag naar gas vanuit consumenten is laag nu de winter voorbij is en ook de industriële gasvraag is lauw. 

Brent-olie
De Brent-olieprijs is donderdag scherp gedaald. De Russische vicepremier Alexander Novak weersprak berichten dat OPEC+ de olieproductie opnieuw aan banden wil leggen

Euro/dollar
De euro/dollar koers daalde donderdag en bereikte het laagste punt in twee weken. Economische zorgen wogen op de euro nadat het Duitse BBP in het eerste kwartaal werd verlaagd. 

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox