Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Oplopende zuivelmarkt verrast koopjesjagers

26 Mei 2023 - Klaas van der Horst

Zuivelinkopers die dit jaar gedacht hebben tijdens of direct na de melkaanvoerpiek hun slag te slaan, komen bedrogen uit. Gedurende de maand mei zijn de zuivelprijzen gestaag omhoog gegaan, tegen het gebruikelijke patroon in. Een duidelijk voorbeeld van de beurswijsheid dat resultaten uit het verleden geen garantie geven voor de toekomst.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nu wil kennelijk toch bijna iedereen nog snel extra product kopen, voordat het nog duurder wordt, met een voorspelbaar gevolg.
De prijsstijgingen zijn tot nu toe niet enorm spectaculair, maar wel degelijk prijsstijgingen met impact. Waar rauwe melk begin mei op de spotmarkt nog maar amper €30 per 100 kilo opbracht, zit de prijs nu rond de €35 per kilo als gemiddelde, maar deze week is in Nederland ook al tot €38 per 100 kilo betaald. Dat is nog maar een goede €2 af van de melkprijs die boeren bij een van de Nederlandse verwerkers krijgen.

Bij al dit geweld deed boter het iets rustiger aan. Dat lijkt op het eerste gezicht misschien vreemd, maar hiermee raakten de prijzen van room en boter wel weer meer met elkaar in balans, en de vraag naar boter is nu iets kleiner.

Door de sterke stijging van de concentraatprijs (in heel Europa) moest ook de melkpoederprijs mee omhoog. Bij verwerking tot melkpoeder blijft er evenwel niet veel marge over. Voor de afzet van magere melkconcentraat is er ondertussen genoeg plek; in de versproductie en ook voor de export naar landen als Italië en Griekenland. Daar is met het aanbreken van het toeristenseizoen en het warmere weer nu meer behoefte aan verse zuivel.

Weipoeder doet nog niet echt mee met de aantrekkende markt. Wie zuivel wil drogen, kiest nog steeds eerder voor magere melkpoeder dan voor weipoeder. Na het drogen blijft er bij het eerste product meer marge over.

Aanbod van geconcentreerde wei blijft er genoeg, want de kaasmakerijen draaien op volle toeren. Kaasproductie blijft voor de zuivelindustrie het meest renderend (tenminste, bij de grote commodity's) en de markt gaat de laatste weken steeds iets verder omhoog. Voor het derde kwartaal vragen de kaasfabrikanten al prijzen van €3,60 en meer per kilo voor Goudse foliekaas. De prijsontwikkeling bij mozzarella blijft daar amper bij achter.

{{dataviewSnapshot(46_1685024873)}}

Of deze ontwikkeling zo door blijft gaan, durft vrijwel niemand te zeggen. Is de prijsontwikkeling gebaseerd op de nuchtere feiten, of is het emotie? De meningen zijn verdeeld. De markt houdt evenwel geen halt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden