Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Gerstproductie onder druk door droogte in Spanje

25 Mei 2023 - Max van der Heijden

Gerst kende de afgelopen maand ups en downs. Zo wordt er gesproken over onomkeerbare schade aan gerstgewassen door droogte in Spanje, maar de Canadese gerstoogst herstelt zich goed na het laagterecord van vorig jaar. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vorig jaar produceerde Canada 7,92 miljoen ton gerst. Dit jaar wordt verwacht dat de wijzer op de weegschaal uiteindelijk naar 10,6 miljoen ton zal wijzen. Het merendeel hiervan, 6,11 miljoen ton, zal gebruikt worden als diervoeder in eigen land. 3,72 miljoen ton zal geëxporteerd worden naar het buitenland. Populaire bestemmingen zijn China, de VS, Japan en Mexico.

Daarmee blijft 730.000 ton over als reserve. Flink meer dan een jaar geleden, maar nog altijd is er sprake van krapte. Het gerstareaal komt voor seizoen 2023/24 uit op 2,87 miljoen hectare, dat is weinig meer dan de 2,85 miljoen hectare van dit seizoen. Daarmee ligt het gerstareaal mogelijk 4% onder het vijfjarig gemiddelde.  

Oekraïne 
De eerste schattingen van het USDA over de Oekraïense gerstproductie zorgen bij handelaren en analisten voor opgetrokken wenkbrauwen. Het Amerikaanse landbouwministerie schat de productie veel hoger in dan lokale analisten. Het USDA schat dat de gerstproductie voor het seizoen 2023/24 uitkomt op 5,9 miljoen ton. De voorspelling gaat uit van een gerstareaal van 1,8 miljoen hectare. Slechts minimaal lager dan de 1,85 miljoen hectare van dit seizoen. 

De voorspellingen van de USDA wijken flink af van de inschattingen die de Foreign Agriculture Service (FAS) begin april maakte. De Amerikaanse landbouwattaché in Kiev ging uit van 4,3 miljoen ton gerst in 2023/24. Dat is lager dan de verwachting van de USDA. Vooral doordat het gerstareaal daalt naar 1,32 miljoen hectare in totaal. De verwachtingen van het Oekraïense ministerie van Landbouw zitten ergens in het midden. Daar gaan ze uit van 4,8 miljoen ton op basis van ongeveer 1,58 miljoen hectare. De Oekraïense analisten vinden de cijfers van de FAS geloofwaardiger dan de officiële USDA-cijfers. 

Wereldwijd wordt verwacht dat de gerstproductie met 3% afneemt tijdens seizoen 2023/24, een daling van 4,62 miljoen ton. Daarmee bereikt de productie het laagste punt in vijf jaar. Het USDA meldt dat met name de Australische (-29%) en Russische (-9%) gerstproductie flink daalt. 

Export
De Europese gerstexport verloopt nog altijd traag. In totaal is er tot dusver 5,82 miljoen ton gerst geëxporteerd. Daarmee is de export 15% lager dan een jaar geleden. China is met 36% de grootste importeur van Europees gerst. 

De prijs voor brouwgerst in Mannheim stond op 1 mei op €310 per ton. Dat is ook de meest recente notering. Voergerst kostte op 8 mei €250 per ton in Lissabon en €169 per ton in Naantali. Brouwgerst in Australië kostte op 18 mei $321,17 per ton.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden