Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Koffie goedkoper dankzij sterke dollar

24 Mei 2023 - Max van der Heijden

De koffieprijzen zijn de afgelopen week gedaald. Een sterke dollar, hogere productie in Colombia en grotere voorraden zorgen ervoor dat arabica en robusta in prijs dalen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijsdaling van robustakoffie is opvallend te noemen. Zo  zijn er zorgen over wereldwijd krappere voorraden en maakte de Foreign Agriculture Service van het USDA maandag bekend dat de Indonesische robustaproductie voor seizoen 2023/24 20% lager uitvalt dan een jaar eerder. Ondertussen is de boon vanwege de lage prijs met toenemende mate gewild door koffieblenders en zijn er zorgen over een tekort ondanks de groeiende voorraden in de ICE-magazijnen. 

Tekort aan robusta
Handelaren vrezen er echter voor dat het tekort aan robustakoffie het komende seizoen kan groeien, Vietnamese telers kiezen er namelijk vaker voor om de geurige doerian vrucht te telen. Een factor waardoor de prijs op termijn kan dalen is het op de markt komen van grote volumes Braziliaanse robusta. 

De Robusta oogst is daar inmiddels 18% gevorderd, en loopt daarmee iets achter op het gemiddelde van 20%. De arabica oogst in het land bevindt zich nog altijd in de begin fase en is 4% compleet, iets lager dan het gemiddelde van 5% voor deze tijd van het jaar. In totaal is zo'n 9% van de koffie geoogst, waar het gemiddelde op 10% ligt.

Het droge klimaat helpt de oogstvoortgang in het land. Maar het weer moet droog blijven wil de oogst doorgaan en voorspellingen wijzen erop dat het in de laatste week van mei een kleine kans is op veel regenval in het noorden van Paraná en het iets vochtiger kan worden in Matas de Minas en Espírito Santo. Maar al met al is het weer gunstig voor het oogsten en drogen van de koffie. Het USDA voorspelde maandag dat de Colombiaanse koffieoogst volgend seizoen 2% hoger zal liggen. 

Koffiecontracten goedkoper
Het arabicacontract voor juli daalde afgelopen week met 1,26% in waarde naar $4132,56 per ton. Het arabicacontract voor die maand verloor 5,89% aan waarde en kwam uit op $2557 per ton. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden