Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Lage oogst en kwaliteit maken cacao duurder

23 Mei 2023 - Max van der Heijden

De cacaoprijs is de afgelopen week gestegen. Slechte kwaliteit cacao uit Ivoorkust waar nu de oogst bezig is stuwt de prijs hoger. Ook ligt de productie lager.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De cacao uit het West-Afrikaanse land bevat gemiddeld 120 cacaobonen per 100 gram, exporteurs geven de voorkeur aan 80 tot 100 bonen per 100 gram. De beste kwaliteit cacao bevat minder bonen.  Woensdag werd bekend dat de hoeveelheid cacao die boeren in Ivoorkust naar de havens hadden gezonden in de periode 1 oktober tot 14 mei, 4,3% lager was dan een jaar geleden.

Zorgen over gewasziekten en krappe voorraden in Afrika stuwen de cacaoprijs al een aantal weken omhoog. Uit het cacaomarkt rapport van de international Cocoa Organization (ICCO) wordt duidelijk dat er in het tweede kwartaal van 2023 meer cacao is gemaald, want wijst op een gestegen cacaoconsumptie. Vergeleken met vorig seizoen lijkt er in het seizoen 2022/23 sprake te zijn van een kleinere oogst in West-Afrika en daarmee mogelijk een tekort aan cacao. 

Koersstijging
De cacaoprijs opende scherp lager na de piek vorig weekend, maar zat sindsdien weer in de lift en steeg afgelopen week met 3,76% naar £2298 per ton. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden