Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Vraag naar eieren daalt, behalve naar biologische

12 Mei 2023 - Matthijs Bremer

De eierprijs is de afgelopen weken stevig gedaald, maar sinds deze wek is het tempo van de daling afgenomen. Een lagere vraag ligt aan de daling ten grondslag, maar opvallend genoeg ziet de biologische eiersector de vraag juist toenemen. Daarnaast is de Amerikaanse eierprijs volledig ingestort en kondigt de toonaangevende NOP-notering een grote hervorming aan.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De eierprijs is inmiddels met €1 gezakt. In week 14 werden bruine eieren met de maat M nog voor €16,53 verhandeld. Daarna zakte de eierprijs consistent tot €15,50. Eerst zakte de eierprijs hard, met stappen van soms wel 15 en 25 cent. Inmiddels is de snelheid van de daling wat afgezwakt. Tussen week 18 en week 19 daalde prijs met slechts 10 cent.

Deskundigen voorspelden dat de eierprijs na Pasen zouden dalen. De hoge eierprijzen waren het gevolg van tekorten en door de hoge voedingsprijzen kozen legpluimveehouders ervoor om minder leghennen aan te nemen. Volgens deskundigen start in mei voor veel legveehouders een nieuwe ronde. Toch is de prijs nog niet sterk gedaald. Tot nu toe zorgt vooral de vraagkant van de markt voor negatieve prijsdruk. Sinds Pasen is de vraag naar eieren behoorlijk gedaald. Volgens ingewijden in de markt is het nog wat vroeg voor een sterke groei van het aanbod. Pluimveehouders geven aan dat het nog even duurt tot de nieuwe plaatsingen op grote schaal zijn afgerond.

Biologische eieren lopen beter
Opmerkelijk genoeg komen er signalen uit de markt dat de afzet van biologische eieren juist toeneemt. Door de hoge inflatie is de vraag naar bio-eieren in 2022 ingestort. Hoewel de contractprijzen van bio-eieren niet veel hoger zijn dan die voor scharreleieren, zijn bio-eieren in de supermarkt al snel twee keer zo duur als eieren met 1 ster Beter-Leven.

Biologische legveehouders geven aan dat er op het moment steeds minder biologische eieren worden afgewaardeerd. Een lager aanbod lijkt de belangrijkste oorzaak. Door de lage vraag zijn veel biologische pluimveehouders namelijk overgestapt op de productie van scharreleieren. Volgens ingewijden in de markt neemt ook de vraag toe. Hoe dat komt blijft gissen. Een logische verklaring is dat de indexeringen die op het moment worden doorgevoerd nu er langzaam maar zeker wat nieuwe cao's ingaan, consumenten wat lucht geven.

Eggflation over
Ook in de Verenigde Staten noteert de eierprijs een flinke min. De markt van de Verenigde Staten blijkt nog een stuk volatieler. Eind december noteerde de Amerikaanse eierprijs nog $5,29 per dozijn. Volgens de laatst beschikbare notering noteert de prijs nog slechts $0,77. In slechts vijf maanden tijd daalde de eierprijs met maar liefst 85%. Sinds juni 2021 stond de Amerikaanse eierprijs niet meer op zo laag.

De daling van de eierprijs is een reactie op zowel de vraag- als aanbodkant van de markt. In de winter stond de Amerikaanse eierproductie op een dieptepunt. De Verenigde Staten werd in 2022 bovengemiddeld hard door vogelgriep geraakt. Daarnaast werd in verschillende staten tegelijk een verbod op kooieieren ingesteld. Dat zorgde voor flink wat reuring op de markt. Want in tegenstelling tot bijvoorbeeld Europese wetgeving werden diervriendelijkere vormen van kooihuisvesting, zoals verreikte kooien en koloniehuisvesting, ook direct verboden. Inmiddels is de productie weer terug op haar oude niveau. 

Ondertussen is de vraag door de hoge prijzen van de afgelopen maanden behoorlijk ingezakt. Zelfs in aanloop naar Pasen bleef de eierprijs in een vrije val. Omdat de supermarktprijzen vier tot acht weken op de handelsprijzen achterlopen, bleken eieren ook tijdens de paasdagen voor veel consumenten nog te duur.

{{dataviewSnapshot(52_1683706631)}}

NOP wijzigt opbouw
Daarnaast heeft de toonaangevende NOP-notering besloten per week 18 de koppeling tussen bruine en witte eieren los te laten. Tot voor kort beschouwde de NOP witte eieren als een bruin ei in een lager segment. Volgens de begeleidingscommissie die bepaalt hoe de notering tot stand komt, is dit niet langer representatief voor de markt. Dat bruine eieren duurder zijn dan witte is niet meer vanzelfsprekend. De vraag naar witte eieren groeit stevig omdat het houden van witte eieren milieuvriendelijker is. Kippen die witte eieren leggen, leggen namelijk meer eieren en hebben minder voer nodig.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden