Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Palmolie daalt verder in prijs, toch niet favoriet

3 Mei 2023 - Klaas van der Horst

De prijs van palmolie is deze week verder gedaald, vooral dankzij een reeks maatregelen van de Indonesische overheid. Deze stimuleren de export en dat in een tijd dat palmolie toch al niet de favoriet is bij grote kopers.

Landen als China en India geven momenteel de voorkeur aan soja- en zonnebloemolie boven palmolie. Zonnebloemolie is net iets duurder dan palmolie, maar dat vinden veel kopers kennelijk geen probleem. Soja-olie is met ruim €1.140 per ton (op de termijnmarkt in Chicago) flink wat duurder, maar ook een prijsverschil van zo'n €160 ten opzichte van palmolie is kennelijk geen probleem.



Alleen koolzaadolie is de laatste week weer iets goedkoper dan palmolie, volgens de laatste stand ongeveer €25 per ton.

Indonesië heeft evenwel besloten om meer voorraden vrij te geven. Op het eerste gezicht hebben de onlangs aangekondigde maatregelen juist een prijsopdrijvend effect, want er er zijn kleinere quota vastgesteld voor nieuwe export, maar er is nog een stuwmeer van tijdelijk geschorste exportlicenties, van in totaal bijna 10 miljoen ton. Daarvan mag in de komende negen maanden ongeveer 3 miljoen ton op de markt komen, in porties van zo'n 330.000 ton per maand, zo wordt verwacht. Dit zal naar verwachting een verder drukkend effect op de prijzen hebben.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas schrijft over de zuivelmarkt en eetbare olie. Ook alles wat te maken heeft met de zuivelsector heeft zijn warme aandacht. Klaas heeft een brede interesse en probeert de dingen liefst in een breder perspectief te zien.

Analyse Grondstoffen

Palmoliekoper ontdekt prijsgat met zonnebloem

Analyse Grondstoffen

Palmolieprijs stijgt verder door dalende voorraad

Analyse Grondstoffen

Termijnprijs palmolie krijgt inpuls van concurrentie

Analyse Grondstoffen

Palmolieprijs maakt even een pas op de plaats

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden