Shutterstock

Analyse grondstoffen

Aanhoudende droogte in Spanje tergt olijfteelt

1 Mei 2023 - Klaas van der Horst

De palmolieprijzen in Spanje blijven records breken onder invloed van verder toenemende droogte. Wat dit gaat betekenen voor de teelt in het land is nog moeilijk te zeggen, maar de positie van 's werelds grootste producent lijkt te wankelen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tot nog toe worden vooral alarmerende berichten gehoord over de teelten van granen, groenten en fruit. In sommige regio's van het land zien boeren zelfs het nut niet in om gewassen in te zaaien.

Olijfbomen zijn doorgaans beter bestand tegen droogte, maar ook vorig jaar had de droogte al grote invloed op de olijfolie-oogst. Dit jaar is er nog veel minder water beschikbaar, omdat er deze winter weinig regen is gevallen en de grondwatervoorraad er dus niet op vooruit is gegaan. Ook sindsdien heeft het niet echt meer geregend. Daardoor zijn de verwachtingen over de oogst somber.

Gevolg is dat de prijzen voor 'gewone' vierge olijfolie al zijn gestegen naar zo'n €5,40 per kilo op de belangrijkste markt in Jaèn. Daarmee lijkt nog geen definitief record te zijn gevestigd.

Ook in Italië loopt de olijfolieprijs gestaag op, met wel andere prijsniveau's. Daar beweegt de prijs zich op de toonaangevende markt in Bari zich richting de €6,10 per kilo (maar dan wel voor extra vierge kwaliteit). Ook in Italië hebben de telers last van de droogte.

Betere vooruitzichten in oosten
Verder naar het oosten, in Kroatië, Griekenland en ook Turkije, zijn de oogstvooruitzichten beter. Hier is meer vocht beschikbaar en wordt dus meer opbrengst verwacht. Vorig jaar noteerde Turkije een recordoogst van 420.000 ton olijfolie. Daarvan werd 134.000 ton geëxporteerd, ook een record.

Olijfkoffie verdeeld succes
Hoewel droogte veel invloed heeft op de beschikbaarheid van olijfolie, zoeken bedrijven naar bredere toepassingen voor olijfolie. Als weer enige tijd geleden introduceerde de Amerikaanse koffiebrander Starbucks koffie met olijfolie. Dat blijkt geen onverdeeld succes. Bij Amerikaanse media klagen consumenten erover dat deze koffie leidt tot ongewenst veel sanitairbezoek. Starbucks bracht het product op de markt onder de noemer van 'extra gezond'.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden