Agrifoto

Analyse Grondstoffen

China zaait twijfel op de granenmarkt

28 April 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De granenmarkt blijft zoeken naar de bodem in de markt. Zowel in Europa als in Amerika sloten de graankoersen in het rood. De opbrengstverwachtingen voor de komende oogst zijn niet verkeerd, al is het natuurlijk nog wel erg vroeg om daar betrouwbare uitspraken over te doen en valt de vraag op de wereldmarkt niet mee.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de Matif ging het meicontract door de ondergrens van eerder deze maand en leverde €4,50 in. De koers kwam daarmee donderdag uit op €238,25 per ton. Op de CBoT zakte de tarwenotering met 2% naar $6.14¾ per bushel. Maïs zakte op de Amerikaanse beurs zelfs nog wat harder en verloor 2,3% om daarmee uit te komen op $6.27 per bushel. Soja ontkwam ook niet aan de negatiever stemming en daalde met 0,6% naar $14.26¾ per bushel.

De granenmarkt blijft op zoek naar de bodem in de markt. Op de Matif zakte tarwe door de €240 per ton wat door analisten als steunniveau werd gezien. Een tegenvallende export en goede opbrengstverwachtingen voor de oogst van 2023 in de EU zetten de markt onder druk. De Europese Commissie heeft de exportverwachting met 1 miljoen ton naar beneden bijgesteld tot 31 miljoen ton voor het seizoen 2022/23. Ondertussen is er wel fors meer graan uit Oekraïne de EU binnen gekomen. In die zin komen de protesten van de Oost-Europese lidstaten tegen de concurrentie van graan uit Oekraïne niet onverwacht.

Dilemma
Oekraïense boeren staan voor een lastige keuze wat te doen voor de komende oogst. Een deel van het landbouwareaal dat op de Russen is heroverd ligt bezaaid met mijnen. Opruimen is een tijdrovend karwei en een deel van het areaal zal daarom onbeteeld blijven. Een ander groot probleem voor de Oekraïense boeren is de afzet van de producten. In de EU is weerstand tegen de heffingsvrije import en Rusland blijft dreigen met het stopzetten van de graandeal, waardoor ook de uitvoer via de Zwarte Zee weg zou vallen. En dat terwijl de oogst van 2022 nog niet eens is weggewerkt. Boeren zijn voorzichtig met het maken van kosten. Een deel braak laten liggen wordt als reële optie gezien, mede ook omdat het weer niet overal evengoed mee heeft gewerkt aan de voorjaarswerkzaamheden, zo melden enkele Oekraïense media. Waarom zou je de kosten voor zaaizaad, kunstmest en gewasbescherming maken als het hoogst onzeker is of dat iemand op je producten zit te wachten? De werkelijke opbrengsten zouden deze herfst daarom best weleens een stuk lager uit kunnen pakken dan waar bijvoorbeeld het USDA of het Oekraïense ministerie van Landbouw nu mee rekent, zo denken enkele analisten.

China stookt onrust
China zorgde gisteren voor onrust in maïs. Afgelopen maandag (24 april) annuleerde Chinese koper een maïs order in de VS van 327.000 ton, zo melde het USDA. Daar kwam donderdag een tweede annulering overheen van 233.000 ton. Met het wegvallen van een paar grote orders uit China krijgt ook het vertrouwen in de markt een knauw. China blijft een speler op de granenmarkt die niet te peilen is. Half maart was de markt nog in rep en roer vanwege de grote maïsinkopen van China op de Amerikaanse markt (miljoenen tonnen). Dat er nu een paar orders niet doorgaan is dan ook weer niet zo vreemd.

Maïs- en sojaprijzen staan ook onder druk door het gunstig verlopen groeiseizoen in Brazilië. Dat heeft een grote oogst opgeleverd en boeren willen die verzilveren, wat nu voor extra aanbod zorgt. Wat dan weer wel opmerkelijk is, is dat je nu niemand over de kleine oogst in Argentinië hoort. De droogte in dat land werd een paar weken geleden nog als reden voor een stevig fundament in de markt genoemd. Het relatief gunstige voorjaar in de VS tot nu toe voor de maïs helpt ook om de prijzen in de hand te houden. Uit het Crop Progress-rapport van eerder deze week blijkt dat telers voorlopen met zaaien van maïs en enkele analisten verwachten dat die voorsprong zeker niet ingeleverd wordt. En met op tijd zaaien heeft het gewas de maximale opbrengstpotentie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden