Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Suikerproductie nog lager, koffie en tarwe goedkoper

28 April 2023 - Max van der Heijden

India gaat niet meer suiker exporteren, de tarweprijs blijft maar dalen ondanks de Russische dreigementen en koffie wordt goedkoper door economische zorgen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijs op de Matif sloot woensdag licht hoger, maar verloor donderdag veel waarde. Op de CBOT daalde de koers op beide dagen. De ruime Russische tarwevoorraad drukt de prijs omlaag en zorgt er tegelijkertijd voor dat er voorlopig nog geen zorgen zijn over de toekomst van de granendeal. 

Soja
De koers van sojabonen is de afgelopen dagen gedaald. Er was al druk op de markt vanuit Brazillië, nu is in Amerika ook het inzaaien begonnen wat op termijn voor nog meer druk op de markt kan zorgen. 

Suiker
De suikerprijs op de ICE in Londen en New York is donderdag gestegen. Woensdag heeft de Indian Sugar Mills Association de productieverwachting opnieuw verlaagd, wat de kans dat het land meer suiker gaat exporteren verder heeft verkleind. 

Koffiebonen
De arabica- en robustaprijzen zijn donderdag gedaald. Zorgen dat tragere economische groei in de VS de vraag naar koffie beperkt drukt de prijs lager. Economische data liet donderdag zien dat de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal minder hard groeide dan verwacht werd. 

Palmolie
De palmolieprijs daalde donderdag, nadat Indonesië de minimale productie voor binnenlands gebruik verlaagde van 450.000 ton naar 300.000 ton vanaf mei. 

Aardgas
De TTF-gasprijs is donderdag heel licht gestegen, maar de situatie op de markt is vooralsnog ongewijzigd. 

Brent-olie
De Brent-olieprijs is donderdag gestegen en alle signalen wijzen op een verdere stijging. Zo verwachten analisten verdere renteverhogingen na dat inflatie opnieuw steeg. Wel daalde de Amerikaanse olievoorraad harder dan verwacht.

Euro/dollar
De euro/dollarkoers is donderdag gedaald. Een sterkere dollar drukte de euro omlaag. Ook het nieuws dat het Europese consumentenvertrouwen minder hard was gegroeid dan verwacht, zorgde voor lagere prijzen. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden