Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Goedkopere robustakoffie gewild door inflatie

26 April 2023 - Max van der Heijden

De arabicaprijs is sinds vorige week gedaald. De robustaprijs steeg daarentegen. Die boon is door de inflatie ineens een stuk populairder vanwege de lage prijs.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vorige week dinsdag bereikte de arabicakoers het hoogste punt in zes maanden tijd. Sindsdien is de prijs weer wat gedaald. Een sterke dollar weegt namelijk zwaar op alle grondstofprijzen. Ook zijn er zorgen over een lagere economische groei in de VS. Voor het weekend zorgde de hogere arabicakoers voor druk om te verkopen en zo winst te pakken. 

Afgelopen week zorgde regen in Brazilië ervoor dat boeren niet het veld op konden om hun koffie te oogsten. In de regio Minas Gerais viel 496% van het historische gemiddelde aan regen vorige week. De arabicavoorraden in de ICE-magazijnen bereikten dinsdag het laagste punt in meer dan vier maanden tijd.

Robustakoffie stijgt in prijs. Dinsdag bereikte de koers het hoogste punt in elf jaar tijd. Mede door het nieuws dat de Vietnamese koffie-exporten in het eerste kwartaal 5% lager waren dan die periode een jaar geleden. Ook zorgen dat hevige regenval de oogsten in Indonesië schaadt, stuwen de prijs van de goedkopere koffieboonsoort hoger. Bovendien is de vraag naar de bonen gegroeid door de sterke wereldwijde inflatie.

Koersval
De arabicakoers is de afgelopen week met 4,98% gedaald van $4.465,46 per ton naar $4.242,80 per ton. De robustakoers steeg met 1,38% en kwam uit op $2.419 per ton.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden