Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Geen lijn in prijzen van grondstoffen voor bakkers

24 April 2023 - Max van der Heijden

De tarweprijs is sinds vorige week scherp gedaald. De suikerprijzen zitten opnieuw in de lift. De roomnotering verloor veel van de winst die vorige week werd geboekt. Boter liet een lichte stijging zien.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwekoers begon de week in de lift. Daarbij speelde de onrust rond de uitvoer van graan uit Oekraïne een rol, maar ook het Crop Progress-rapport van het USDA droeg bij aan die koersstijging.

Polen, Hongarije en Slowakije begonnen de week met maatregelen tegen graan uit Oekraïne om de eigen boeren te beschermen. Inmiddels heeft Polen de maatregelen alweer opgeheven en klinken vanuit Hongarije zorgen bij eindgebruikers over dat het importverbod zal leiden tot voedseltekorten. Sinds de start van de oorlog is ruim 17 miljoen ton Oekraïens graan over spoor en weg naar Europa geëxporteerd. Tsjechië heeft een importverbod uitgesteld omdat dit volgens het ministerie van Landbouw in strijd is met de Europese marktregels. Het land loopt tegen problemen aan door graaninvoer uit Oekraïne. Zo zijn de Tsjechische graansilo's 40% voller dan vorig seizoen door graan uit Oekraïne dat bestemd is voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika en is blijven hangen in Tsjechië. Hierdoor kan er een gebrek aan opslagcapaciteit voor de nieuwe oogst ontstaan.

De onzekerheid die nog altijd speelt wordt verergerd door de bezwaren die Rusland heeft geuit over de verlenging van de graandeal na half mei. Inmiddels gaan er geruchten dat de G7-landen een bijna totaal exportverbod op Rusland overwegen. Als reactie daarop heeft de voormalig Russisch president Dmitry Medvedev duidelijk gemaakt dat Rusland in dat geval de stekker uit de graandeal trekt. Ook heeft Rusland gezegd dat het geen nieuwe schepen gaat toestaan tenzij de uitvoerders kunnen garanderen dat de transporten bezorgd zijn voor 18 mei. 

Wel is er goed nieuws dat de scheepsinspecties na een onderbreking vorige week weer op gang zijn gekomen. De verlenging van deal is zeer onzeker. De Russische minister van Buitenlandse zaken liet vorige week weten dat het westen en de VN geen werk lijken te maken van de Russische kritiek op de graandeal. Maar het is inmiddels ook een bekende Russische tactiek om te protesteren en uiteindelijk toch te tekenen. 

Tarwe-export
De export van tarwe uit de EU loopt 8,5% voor op vorig seizoen. Tot en met 16 april is er 24,4 miljoen tarwe geëxporteerd. De grootste afnemers zijn Marokko, Algerije en Nigeria. Oekraïne is met kop en schouders de grootste bron van de Europese tarwe import, met 4,6 miljoen ton. 

De tarweprijs begon de week dus in de lift. Dit kwam met name door het Crop Progress-rapport van het USDA. 39% van de tarwe kreeg het predicaat slecht of zeer slecht en dat is 2% hoger dan vorige week en een relatief hoog percentage dat al 25 jaar niet meer is voorgekomen. In Kansas Oklahoma en Texas staat meer dan de helft van de tarwe er slecht op. 

Het was vrijdag dan ook goed nieuws dat er regen werd voorspeld voor de zuidelijke prairies. Wel is het de vraag in hoeverre de regen niet te weinig is en niet te laat komt om nog echt een verschil te maken.

Uiteindelijk daalde de koers toch nog door iets meer rust op de Europese tarwemarkt en betere weersverwachting in de Verenigde Staten.

Suiker
Krappe productie en krappe voorraden zorgden ook afgelopen week weer voor stijgende suikerprijzen. Ook de import van suiker uit Oekraïne werd door Oost-Europese landen aan banden gelegd. Dit jaar heeft Oekraïne fors meer suiker geleverd aan Europa, dat kampt met een suikertekort.

Door de droogte in 2022 valt de suikerproductie in Europa tegen en ook in andere landen waar veel suiker wordt geproduceerd, valt de productie tegen. Inmiddels is het ook duidelijk dat India niet meer suiker gaat exporteren. Het is daarom goed nieuws voor de markt dat het voorspelde droge weer ervoor zorgt dat Braziliaanse boeren deze week suikerriet kunnen gaan oogsten. Die oogst ligt 6% hoger dan vorig jaar en komt uit op 37 miljoen ton. Wel is het Braziliaanse suikerrietareaal het laagst in twaalf jaar doordat boeren kozen voor andere gewassen, zoals sojabonen.

Zuivel
De boterprijs steeg licht. De Nederlandse botermarkt krijgt in toenemende concurrentie van goedkoop Pools en Iers aanbod, maar dat lijkt vooralsnog niet voor grote verstoringen te zorgen. De roomnotering verloor veel van de winst die vorige week werd geboekt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden