Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Mooi weer en soepeler Oost-Europa dempen tarweprijs

24 April 2023 - Max van der Heijden

De prijzen van tarwe, suiker, koffie bewegen om uiteenlopende redenen omhoog. De gemene deler op de grondstoffenmarkt is de onzekere situatie omtrent corona in China. Dit drukt bijvoorbeeld de palmolieprijs. Als we kijken naar energie dan daalt aardgas, maar trekt de olieprijs wel aan.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijzen op de CBoT en Matif zijn vrijdag scherp gedaald. Goed zaaiweer voor de Amerikaanse tarwe resulteerde in lagere prijzen op de Amerikaanse beurs. Roemenië sluit een importverbod van Oekraïense granen uit, Polen is gestopt met het tijdelijke importverbod en in Hongarije zeggen partijen dat het verbod gaat lijden tot voedseltekorten. Tot slot heeft de Russische premier Dimitry Medvedev gezegd dat als de G7 export naar Rusland stil legt, het land de stekker uit de granendeal trekt.

Soja
De sojabonenkoers op de CBoT is vrijdag gedaald. Inkopers kiezen vooralsnog voor goedkopere Braziliaanse soja, wat de koers van de Amerikaanse bonen naar beneden duwt.

Suiker
De suikerprijzen zijn vrijdag licht gedaald. Voorspellingen dat het de komende week droog is in Brazilië zijn goed nieuws voor suikerboeren. Zij kunnen dan een begin maken met de oogst, waarvan wordt verwacht dat die groot is. Donderdag voorspelde Conab dat de suikerproductie in seizoen 2022/23 zo'n 6% hoger ligt en uitkomt op 37 miljoen ton.

Koffiebonen
De arabicakoffie is in prijs gedaald vrijdag, Robusta steeg juist in waarde. Liquidatiedruk in aanloop naar het weekend drukte op de arabicaprijs. De koers zat de afgelopen week in de lift, nadat duidelijk werd dat de voorraden krap zijn en handelaren hun winst hebben willen pakken.

Palmolie
Vanwege feestdagen is er vrijdag geen palmolie verhandeld op de Maleisische beurs, ook vandaag is de beurs nog gesloten.

Aardgas
De TTF Gas Futures prijs is vrijdag wederom gedaald. Ondanks dat het nog relatief koud is in Nederland lijkt de energiecrisis er op zitten. De Europese gasvoorraden zijn, met uitzondering van de Franse, goed gevuld. Het continent importeerde ruim 70% van de totale Amerikaanse LNG-export in maart.

Brent-olie
De Brent-olieprijs is vrijdag in waarde gestegen, maar staat maandag onder druk van verdere renteverhogingen. Die kunnen, mits de centrale banken daartoe besluiten, wereldwijde economische groei aan banden leggen, evenals de toekomstige vraag naar energie.

Euro/dollar
De euro/dollar koers steeg vrijdag licht. Daarmee herstelde de munt zich van verlies en bewoog iets hoger door havikachtige uitspraken van Guindos en Makhlouf, respectievelijk vice-president en bestuurslid bij de ECB. Zij hintten op verdere renteverhogingen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden