Shutterstock

Nieuws Grondstoffen

Nederland gooit nog altijd veel eten weg, vooral brood

20 April 2023 - Max van der Heijden

Nederlanders verspillen steeds minder voedsel, maar nog altijd wordt er te veel eten weggegooid binnen de hele voedselketen. Ongeveer een kwart van al het voedsel in Nederland wordt weggegooid. In het huidig tempo wordt het doel om voedselverspilling in 2030 te halveren niet gehaald. Dat schrijft minister Piet Adema van LNV aan de Tweede Kamer.

In de brief gaat hij in op voedselverspilling bij consumenten, maar ook binnen de gehele keten. En met name daar is veel winst te behalen. In 2020 bedroeg de voedselverspilling in de gehele keten 97 tot 123 kilo per Nederlander. Een daling van 5,8% tot 15,8% ten opzichte van 2015. 

Uit onderzoek blijkt dat het meeste voedsel, zo'n 1.463 kiloton, wordt verspild bij de primaire productie, daarna volgt de verwerking en fabricage waar 1.031 kiloton verloren gaat, gevolgd door huishoudens waar 1.023 kiloton in de prullenbak verdwijnt. In de detailhandels wordt 'slechts' 210 kiloton verspilt en in de horeca zelfs 'maar' 83 kiloton. 

Bij welke productgroepen het meeste voedsel verloren gaat is van de hele keten niet bekend. Wel is bekend hoeveel voedsel de Nederlandse consument jaarlijks weggooit. En het meeste daarvan zijn brood en deegwaren. Daarvan verdween in 2022 18,7% van het totale verspilde voedsel dat jaar in de prullenbak. Groente (13,1%) en fruit (12,7%) volgen op gepaste afstand. Ook aardappelen (8,4%) en zuivel (8,2%), worden relatief veel verspild. Maaltijdresten (0,5%) en vis (0,4%) verdwijnen het minst vaak in de prullenbak.

Bron: ministerie van LNV
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Max van der Heijden

Max schrijft over de grondstoffenmarkten en alles wat daarmee te maken heeft. Zijn focus ligt vooral op granen, koffie en cacao. Ook is hij iedere ochtend vroeg uit de veren om de marktstarter op papier te zetten. Max houdt van koken, eten en reizen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden