Elena Larina / Shutterstock.com

Markt Starter Grondstoffen

Graaninspecties komen weer op gang in Zwarte Zee

20 April 2023 - Redactie Foodbusiness

De graaninspecties in het Zwarte Zee-gebied zijn hervat, wat leidt tot ontspanning op de tarwemarkt. Sojabonen zijn goedkoper geworden, nu de staking in Rosario voorbij is. Olieprijzen zijn gedaald door zorgen over de economie, wat ook suiker afwaardeert. Dit is de Markt Starter van 20 april 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
Na een aantal dagen stijging zijn de tarweprijzen op de Matif en CBoT woensdag weer gedaald. Scheepsinspecties van Oekraïense schepen zijn weer op gang gekomen. Bulgarije is het vierde EU-lid dat de Oekraïense graanimport gaat blokkeren om eigen boeren te beschermen, hoewel Polen inmiddels afspraken met het buurland heeft gemaakt. Rusland verwacht dit jaar 78 miljoen ton tarwe te oogsten. Meer dan eenvijfde minder dan vorig jaar, toen meer dan 100 miljoen ton tarwe werd geoogst.

Soja
De sojabonenprijs is gedaald op de CBoT. De staking in de haven van Rosario waar granen en sojabonen Argentinië verlaten, is na drie dagen voorbij. 

Suiker
De suikerprijs in New York is gedaald, maar die in Londen is gestegen. Beide prijzen zaten aanvankelijk in de lift door krapte op de suikermarkt. Maar de koers in New York daalde door lagere ruwe olieprijzen. Die maken de productie van ethanol, waarvoor suiker werd gebruikt minder aantrekkelijk. Woensdag meldde de Indiase Suiker Molens Associatie dat de Indiase suikerproductie tussen 1 oktober 2022 en 15 april zo'n 5,4% lager is dan een jaar eerder. 

Koffiebonen
De arabicaprijs is woensdag gedaald. De robustaprijs steeg juist. Beiden begonnen de dag sterk, gestuwd door verwachtingen dat de koffievoorraden krap blijven. Arabica verloor echter waarde, nadat de Braziliaanse real het laagste punt in een week bereikte ten opzichte van de dollar.

Palmolie
De palmolieprijs is woensdag gedaald, ook andere plantaardige oliën verloren waarde. Het Europese Parlement nam de inmiddels beroemde anti-ontbossingswet aan. Indiase kopers annuleerden een bestelling van palmolie en kozen voor andere plantaardige oliën. 

Aardgas
De gasprijs is woensdag gedaald. De winter is voorbij en dus daalt ook de vraag naar gas. De Europese gasvoorraden zijn goed gevuld en dus kijken analisten vooruit naar de volgende winter. 

Brent-olie
De Brent-olieprijs is gedaald door zorgen dat hogere rentes economische groei en de vraag naar olie dempen. Dit door de verwachte renteverhogingen die de Europese Centrale Bank en de Amerikaanse centrale bank Fed zo goed als zeker aankondigen in de eerste week van mei.

Euro/dollar
De euro/dollarkoers is woensdag gedaald. Een sterke dollar, door een hoger rendement op de t-notes, woog zwaar op de euro. Verliezen waren beperkt door een uitspraak van een hoofdeconoom van de ECB, die aangaf dat de centrale bank de rente weer gaat verhogen als er niets verandert in de economie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden